Orez cu tofu și sos dulce-acrișor

Thermomix are o funcție care se numește: ”Orez”!
Selectată, această funcție pregătește un orez rapid și foarte delicios pentru masa de prânz. Rețeta însă este minunată și pentru masa de seară.

Fiertul orezului a fost mai simplu decât mă așteptam, pentru că după doar 3min, timp în care am setat TM-ul să fiarbă apa, am adăugat orezul în bol, iar Thermomix l-a gătit perfect, s-a oprit singur când și-a încheiat funcția setată de mine și m-a anunțat printr-un semnal sonor că orezul poate fi servit.

Și pentru că am vrut să creez o rețetă delicisimă, am adăugat acestui orez câteva ingrediente speciale.

Vă las pe voi să le descoperiți în rețeta detaliată.

Menționez că această rețetă a fost realizată din inspirația de moment, cu ajutorul ingredientelor rămase prin frigider.

Am mai pregătit de 3 ori această rețetă, așa că acum este adaptată după bunul meu plac și simt că o pot transmite mai departe.

Vă rog să-mi spuneți dacă o testați și cât de mult vă place.

 

Apreciez feedback-ul vostru și mulțumesc anticipat.

Orez cu tofu și sos dulce-acrișor, cu Thermomix

Print Recipe
By Serves: 2 Prep Time: 45min

Ingredients

  • Orez fiert:
  • *orez cu bob rotund-200g *foaie de dafin-1buc *ulei de măsline-15ml *sare-5g *apă-550ml *boabe de piper mozaic-5g
  • Sos dulce-acrișor:
  • *tofu simplu-1buc *amidon de porumb-1lg *sos de soya-10lg *sos BBQ(barbeque)-2lg *usturoi-1cățel *ghimbir-5g *sirop de arțar-3lg *apă-4lg *ceapă roșie-1buc *susan(alb/negru-după preferință)-1lg
  • Servire:
  • *ceapă verde-2fire *mărar-1legatură *susan(alb/negru-după preferință)-1lg *sos dulce-acrișor(adăugați după gust)

Instructions

1

Am tăiat ceapa verde în 1/3 și am pus-o în Thermomix: mix 7sec/viteza5. Am rezervat într-un castronel.

2

Am rupt codițele de la mărar și l-am pus în Thermomix: mix 4sec/viteza8. Am rezervat peste ceapa verde.

3

Am tăiat ceapa roșie în 1/4 și am pus-o în Thermomix: mix 5sec/viteza5.

4

Am adăugat uleiul de măsline și am sotat: 3min/120gradeC/viteza1.

5

Am tăiat tofu în 1/2 pe lungime, apoi cuburi și l-am pus peste ceapa sotată.

6

Am adăugat restul de ingrediente(fără susan) și am selectat: 10min/120gradeC/sens invers/viteza lg.

7

Am adăugat susanul prin orificiul din capac, în ultimele 30sec.

8

Am mutat într-un recipient din sticlă cu capac.

9

Nu este necesar să spălați bolul, însă dacă doriți să fie orezul alb imaculat, clătiți bolul sub jet de apă caldă.

10

Am pus în bol: apa, uleiul, sarea, bobițele de piper, foaia de dafin, am selectat funcția ”Ibric”, temperatura 70gradeC și am rotit selectorul spre dreapta.

11

Am selectat din Thermomix funcția ”Orez”.

12

Am adăugat orezul, am setat 26min și am rotit selectorul spre dreapta.

13

În timp ce a fiert orezul, am mutat recipientul din sticlă în Varoma(pentru a se menține sosul cald) și am poziționat Varoma pe capacul bolului.

14

Servire: Am pus pe un platou orez, deasupra tofu cu sos, am presărat verdeață, susan și sos dulce acrișor.

Notes

**Testați rețeta și cu tofu afumat. Cu tofu afumat este varianta mea preferată. ***Am testat rețeta și cu sirop de agave, însă cu sirop de arțar îmi place mai mult datorită gustului ușor caramelizat pe care-l dă acest ingredient special. ****Când am făcut ședința foto pentru acest preparat, nu am avut susan negru, însă am testat rețeta cu ambele tipuri de susan și eu prefer să adaug la servire atât susan alb cât și susan negru. *****În loc de ceapa verde, folosiți chives. ******În loc de mărar, folosiți pătrunjel. *******În loc de sosul dulce-acrișor, puteți adăuga cremă balsamică cu rodii. ********Toate variantele propuse aici la Notes, au fost testate de mine și vă încurajez să le testați și voi, apoi să adaptați rețeta după bunul plac. *********Aștept cu drag să mă inspirați cu varianta pe care o preferați!

Drob din legume și tofu, de post/vegan

 

Când zic ”drob”, mă duce automat cu gândul la Sfintele sărbători Pascale, așa că anul acesta de Paște am gândit o rețetă de drob vegană.

 

Rețeta este ușoară și pentru că am pregătit-o cu Thermomix, se face rapid.

Descriu rețeta mea ca fiind un preparat fresh, bogat nutritiv și foarte sățios.

Dacă aș fi avut un tofu afumat, l-aș fi preferat pe acela în locul acestui tofu simplu, însă pentru că am adugat un praf de boia afumată, am obținut gustul pe care mi l-am dorit.

Sugestia mea de servire este cu salată sau cu legume de sezon, proaspete. Însă merge de minune și cu sosuri: maioneză, muștar, ketchup, etc.

Desigur că rețeta poate fi adaptată în fel și chip, iar următoarea dată când o voi mai găti, mă gândesc să o îmbunătățesc. Așa că dacă o testați, aștept cu drag părerile voastre și desigur sugestiile, pentru a-i aduce îmbunătățiri împreună.

 

Poftă bună și spor la gătit.

 

Drob din legume și tofu, cu Thermomix

Print Recipe
By Prep Time: 50min. Cooking Time: 1h20min.

Ingredients

  • *ciuperci albe champignon-250g *ceapă verde-55g *zucchini-50g *mărar proaspăt-15g *pătrunjel proaspăt-15g *morcov -35g *ardei gras roșu-120g *usturoi-15g *ovăz-50g *cartofi-100g *un bloc de tofu(simplu) *roșii cherry-100g *ulei de măsline-20ml *fulgi de drojdie inactivă-2lg *sare, piper, boia afumata *apă-1l

Instructions

1

Am pus fulgii de ovăz în Thermomix(bolul uscat) și i-am transformat în făină: 10sec./viteza10. Am rezervat într-un bol mare unde urmează să amestec toate ingredientele.

2

Am pus mărarul(fără cozi, spălat și zvântat) în TM și am tocat: 4sec./viteza8. Am rezervat în bolul mare, peste făina de ovăz.

3

Am pus în TM pătrunjelul(doar frunzele spălate și zvântate): 3sec./viteza6. Am rezervat în bolul mare.

4

Am pus morcovul în TM și am tocat: 10sec./viteza5. Am rezervat într-un bol micuț.

5

Am pus ceapa verde(tăiată în 1/4) în TM și am tocat: 5sec./viteza5. Am rezervat într-un bol micuț.

6

Am pus usturoiul în TM și am mixat: 3sec./viteza5. Am rezervat peste ceapa verde.

7

Am pus roșiile cherry în TM și am pasat: 10sec./viteza5. Am rezervat în bolul mare.

8

Am pus în TM 1l de apă, am atașat coșul de înăbușire cu cartofii tăiați în 1/4 și am fiert pentru 20min./varoma/viteza2. Am rezervat în bolul mare.

9

Am aruncat apa din bol și am adăugat 10ml ulei măsline, ceapa verde, usturoiul, apoi am sotat pentru 1min/100grade/viteza1.

10

Am adăugat ciupercile, un praf de sare și am setat 10min./varoma/sens anterior/viteza lg.

11

Am adugat ardeiul gras, zucchini(tăiate cubulețe) și morcovul. Am setat 10min/100grade/sens anterior/viteza lg.

12

Am rezervat în bolul mare, unde am mai adăugat un bloc de tofu(1/2 tocat cubulețe mici, 1/2 sfărâmat între degete), sare, piper, boia afumată, fulgii de drojdie, 10ml ulei de măsline. Am amestecat cu o spatulă din silicon, am transferat compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și am lăsat în cuptorul preîncălzit la 200grade/30min.

Notes

TM-Thermomix!

        

Salată de broccoli

 

”Broccoli crud? NU, mulțumesc!”

Acest răspuns l-am dat până să descopăr rețeta minunată.

Rețeta o știu din rețetarul de bază cu care a venit la pachet Thermomix TM5 și de când am degustat-o prima dată, acum se numără printre rețetele mele preferate.

Și tot de atunci am început să iubesc broccoli.

M-am gândit să o împărtășesc cu voi din mai multe motive: în primul rând pentru că este foarte bună, arată foarte bine, se face cu ingrediente la îndemâna tuturor, este foarte sățioasă, este sănătoasă, depozitată într-o caserolă poate fi un pachețel perfect, este de post/vegană, se poate consuma atât la prânz cât și la cină și se pregătește foarte rapid.

Wow, câte beneficii  într-un singur preparat!

Aștept cu plăcere un feedback de la voi. Sunt tare curioasă dacă va fi și preferata voastră.

 

Poftă de sănătate,

 

Salată de broccoli, cu Thermomix

Print Recipe
Serves: 2pers. Prep Time: 5sec. Cooking Time: 10min.

Ingredients

  • *broccoli crud-300g
  • *ardei gars roșu-1buc(între 100-150g)
  • *măr-1buc(între 100-150g)
  • *semințe de floarea soarelui-30g(sau semințe de pin)
  • *muștar clasic-2lg-ițe
  • *sirop de agave-1lg-iță
  • *ulei de măsline-20ml
  • *oțet balsamic-15ml
  • *sare/piper

Instructions

1

Am tăiat broccoli în buchețele mici și am spălat foarte bine cu apă rece.

2

Am tăiat ardeiul în jumătate, l-am curățat de semințe, apoi am tăiat fiecare jumate în patru.

3

Mărul l-am tăiat în patru, am îndepărtat semințele de la mijloc, apoi am tăiat în jumate fiecare bucată.

4

Am pus toate ingredientele în Thermomix și am mixat 5secunde/viteza4.

Notes

*Aveți și rețeta video pe canalul meu de Youtube!

https://youtu.be/Kmr5FRgvbRg

 

Pate de linte, la Thermomix

 

Dacă îți place pateul, această rețetă este pentru tine.

 

Pasta de linte rezultată, este foarte cremoasă, are un gust interesant, este sățioasă și sănătoasă.

In comerț se găsesc mai multe tipuri de linte: verde, roșie, galbenă, maro și neagră.

Lintea face parte din  aceeași familie cu mazărea, fasolea , soia și năutul.

Este foarte ușor de procurat, iar bobițele fierb rapid, ceea ce înseamnă că nu se pierde foarte mult din cantitatea de nutrienți: este o leguminoasă bogată în fier, proteine, fibre.

Așadar, numai de bine despre linte.

Dacă nu ați introdus-o încă în alimentația voastră, acum este momentul să faceți asta.

 

Bucurați-vă de această rețetă minunată, pregătită cu Thermomix!

 

 

Poftă bună,

Pate de linte, la Thermomix

Print Recipe
Serves: 6-8 pers. Prep Time: 30min Cooking Time: 25min

Ingredients

  • *linte roșie-300g *apă-1000ml *ulei de floarea soarelui-1lg *salvie și mentă proaspete- 6-8 frunze/fiecare *căței de usturoi-6buc *adrei capia-2buc *ulei de măsline-100ml* sare, piper(după gust).

Instructions

1

Am cântărit lintea în coșul de înăbușire, apoi am spălat-o bine sub jet de apă rece.

2

Am turnat apă în bol, lg de ulei din floarea soarelui(care împiedică formarea spumei la fierbere) apoi am introdus coșul de înăbușire cu lintea.

3

Am pus capacul, iar deasupra am poziționat vasul Varoma în care am pus cei 2 ardei capia curățați de semințe și tăiați în ½, pentru a se fierbe la aburi. Am pus capacul. Am fiert 20min/100grade/viteza4.

4

Am scos ardeii, apoi cu ajutorul spatulei am scos coșul de înăbușire.

5

Am pus deoparte fiertura din bol .

6

În bol am pus lintea, 150g fiertură, sare și am mixat 1min/viteza 5-10.

7

Am adăugat uleiul de măsline, usturoiul, salvia, menta, ardeiul capia, piperul și am mixat 2min/viteza 5-10. Am potrivit consistența de sare/piper.

8

Mai mixează dacă mai este necesar.

Notes

*Gustul se mai poate potrivi adăugând mai mulți căței de usturoi, mai multă mentă, sare/piper. **Lasă la răcit la temperatura camerei, apoi în frigider pentru aprox. 1h înainte de servire. ***Acest pate se poate păstra la frigider pentru aprox. 3-4zile.

                         

Prăjitură cu nuci pecan și prune

Află cum se prepară la Thermomix rețeta vegană de prăjitură cu nuci pecan și prune

Calendaristic, de aproape o lună este toamnă.

Eu mă gândesc la toamnă ca la o zână bună, care ne aduce multe bogății și care ne dăruiește în fiecare an, un superbisim spectacol de culoare.

Mă gândesc la bogăția de legume și fructe pe care o găsesc în toate piețele și la timpul pe care ador să-l petrec în natura colorată aparte, atât de benefic pentru sănătatea fizică și psihică.

Mă bucur în fiecare dimineață de fructele acestui sezon bogat. La prânz, am grijă să-mi pun pe masă o salată colorată și bogată în vitamine, iar seara îmi fac minunatul suc proaspăt stors din legume de sezon. Și pentru că nu poate să treacă o zi fără să mă bucur de un dulce mic, mă folosesc de fructele de sezon ca să-mi pregătesc în casă un dulce sănătos și delicios.

Prăjitura a cărei rețetă vreau să o împărtășesc astăzi cu voi, este aromată, foarte pufoasă și atât de gustoasă încât nu veți reuși să vă opriți la o singură porție. Ce să mai zic de mirosul care va pluti prin toată casa!?

Nucile din compoziție împreună cu zahărul brun, îi dau prăjiturii o aromă de caramel și o îmbracă într-o crustă asemănătoare cu a pricomigdalelor, iar prunele care se contopesc perfect cu prăjitura, sunt ”cireașa de pe tort”.

Și dacă tot am asociat prunele cu cireașa de pe tort, am luat numaidecât  forma rotundă cu fund detașabil, pe care o folosesc atunci când fac tort, am nivelat frumos prăjitura în ea, am lăsat-o să se simtă omagiată și-am ornat-o cu fructul special. I-a stat bine, dar parcă la final am simțit nevoia să-i mai adaug puțină frumusețe, așa că am presărat câțiva fulgi de migdale, care au făcut-o să arate divin.

 

Urmați rețeta mea și vă promit că veți crește vizibil nivelul de endorfine din creier, iar sănătatea voastră va avea de câștigat. Însă vă rog să vă rezumați totuși la o singură porție.

 

O săptămână dulce tuturor,

Prăjitură cu nuci pecan și prune, de post/vegan făcută la Thermomix

Print Recipe
By Serves: 8-10 pers. Prep Time: 10 minute Cooking Time: 50min

Ingredients

  • *150 g nuci pecan *60 ml ulei de floarea soarelui(presat la rece) *90 g zahăr brun *10 g zahăr vanilinat *170 g făină albă *5 g praf de copt *5 g scorțișoară *2banane *un praf sare roz de Himalaya *10-15 prune *fulgi de migdale

Instructions

1

Am pregătit o formă cu inel detașabil. Am pus foaie de copt iar cu ajutorul unei pensule din silicon, am uns tava cu ulei de floarea soarelui.

2

Am mărunțit în Thermomix nucile pecan: 20sec/viteza5;

3

Am adăugat în bolul de mixare: ulei, zahăr brun, zahăr vanilinat, scorțișoară, făină, praf de copt, banane, un praf de sare. Am frământat 1min/spic;

4

Am turnat compoziția în forma pregătită și am nivelat cu o spatulă din silicon unsă cu ulei;

5

Am ornat cu sferturi de prune și am presărat deasupra un amestec din zahăr brun cu scorțișoară.

6

Am dat la cuptor: 200gradeC/50-60min;

7

Am lăsat-o aproximativ 10min la temperatura camerei. Am presărat fulgi de migdale;

8

Când s-a răcit, am scos-o din formă și am servit.

9

Poftă mare!

Notes

*Prăjitura poate fi făcută în orice formă doriți/aveți. Tava mea are 26 cm. **Puteți folosi nuci românești în locul nucilor pecan. ***În locul făinii albe, puteți folosi făină dietetică/integrală.

 

      

Supă cremă de mazăre

 

Prânzul pentru mine este cea mai consistentă masă din zi.

Și pentru că dimineața consum doar fructe, iar seara mă bazez pe sucul de legume, la prânz uneori am două feluri de mâncare: la felul întâi, neapărat o supă cremă de legume/ciorbiță de legume; la felul doi, ceva mai consistent. Însă nu este o regulă de care mă țin tot timpul, pentru că se poate întâmpla să mă satur doar cu supa cremă.

Acest lucru se întâmplă cel mai adesea când mi se pare că mi-a ieșit o supiță mai bună ca niciodată și mănânc minim două porții.

Cum s-a întâmplat și în cazul acestei supe cremă delicisime, a  cărei rețetă vreau să o impărtășesc astăzi cu voi.

Vă mărturisesc că am testat câteva rețete de supă cremă de mazăre până să mă opresc la aceasta.

Este atât preferata mea cât și a dragului meu, deci am toată încrederea că va fi și pe placul vostru.

Datorită nucilor caju, supa este foarte cremoasă, mazărea în combinație cu prazul, dau supei o aromă și un gust deosebite, iar ”final touch” mărarul proaspăt, dulce și aromatic la gust, este fix ce trebuie pentru un preparat complet, atât ca gust cât și ca aspect.

Eu o prefer fierbinte și ușor picantă, așa că nu mă zgârcesc nici la piper, nici la chilli. Însă sunt sigură că poate fi minunată și rece.

Mai rezistați poftei sau vreți rețeta numaidecât?

În acest caz nu mai stau cu voi la povești și vă propun să trecem la treabă: eu vă notez ingredientele și modul de preparare, iar voi vă procurați ingredientele necesare și mă surprindeți curând cu mesaje delicioase, cu poze colorate, cu zâmbete și cu voie bună. După ce vă faceți pofta, desigur!

Abia aștept să-mi spuneți cât de mult v-a plăcut rețeta mea.

Zi superbă,

Supă cremă de mazăre, cu thermomix

Print Recipe
By Serves: 8-10 pers. Prep Time: 30 min Cooking Time: 45 min.

Ingredients

  • *4cătei de usturoi *1/2 ceapă *10ml ulei de măsline *100g praz proaspăt/congelat *400g mazăre congelată *1 roșie *1 morcov proaspăt/congelat *1ardei capia *2-3 buchetele brocoli congelat/proaspăt (opțional) *50g nuci caju crude*1/2 lg-iță piper *1/2 lg-iță turmeric/curcuma *1-2 lg-ițe sare roz de Himalaya(după gust) *750-950ml apă.

Instructions

1

Am pus în bol usturoiul, ceapa și prazul tăiat rondele. Am mărunțit 5secunde/viteza5.

2

Am adăugat uleiul de măsline și am sotat 5minute/120gradeC/viteza1.

3

Am adăugat în bol: mazăre, roșie, morcov, ardei capia, brocoli, 35g nuci caju, 1 lg-iță sare, 1/2 lg-iță piper, 750ml apă și am fiert 20min/120gradeC/viteza1.

4

Am mixat 1minut/viteza5-10.

5

Am adăugat 15g nuci caju, 1 lg-iță de sare, 1/2 lg-iță turmeric/curcuma, 150ml apă și am mixat 30minute/viteza5-10.

6

Am turnat în vasul de servire și am presărat deasupra: piper, fulgi de chilli, bobițe de mazăre și mărar proaspăt.

7

Am servit fierbinte.

Notes

*Rețeta este făcută în totalitate în roboțelul Thermomix. În lipsa lui, fierbeți pe aragaz și ajutați-vă de un robot de bucătărie/blender. *Gustați supa după ce o mixati și potriviți gustul de sare, piper după bunul plac. ***De asemenea, consistența/cremozitatea supei, o potriviți adăugând nuci caju crude și apă. Mixați până devine super cremoasă(până la 2-3minute). ****Dacă vreți să vă bucurați de o supă cremă de mazăre colorată într-o nuanță de VERDE superb, vă iese o supă delicioasă și din simpla combinație: *2-4cătei de usturoi *1/2 ceapă *10ml ulei de măsline *100g praz proaspăt/congelat *400g mazăre congelată *30g nuci caju crude*1/2 lg-iță piper *1/2 lg-iță turmeric/curcuma *1-2 lg-ițe sare roz de Himalaya(după gust) *500-750ml apă. La fel, sotate: usturoiul, ceapa și prazul, apoi adăugate în bol: mazăre, caju, sare, piper, 500ml apă și fiert: 15minute/120gradeC/viteza1. Mix 1minut/viteza5-10. *****Supa mai poate fi servită cu microplante și crutoane. ******Perfectă atât pentru prânz cât și pentru cină.

      

Spaghete integrale, cu sos roșu, busuioc și parmezan vegan

 

Vă mărturisesc că pastele sunt prima mea opțiune atunci când mă gândesc la un prânz delicios.

Și pentru că v-am obișnuit cu rețete simple, colorate și foarte gustoase, astăzi vreau să adaug în colecția de rețete Fresh E.M., cea mai delicioasă rețetă de paste integrale cu sos roșu.

Rețeta este fresh, se pregătește rapid, arată foarte bine pe farfurie iar gustul intens de busuioc proaspăt, îți lasă un aftertaste care creează dependență. Nu mai zic ce parfum minunat va fi în toată bucătăria.

 

Secretul unui preparat perfect din toate punctele de vedere, sunt ingredientele de calitate. Așadar vă sfătuiesc să vă procurați paste integrale, legume bio, ulei de măsline presat la rece, sare de calitate/pură și nu uitați să adăugați la final un strop de iubire.

 

Folosiți cel mai frumos platou pe care-l aveți în casă și bucurați-vă de un prânz special, pregătit cu foarte puțin efort.

Abia aștept să-mi spuneți cât de mult v-a plăcut această rețetă.

 

Vă cuprind,

 

 

 

Spaghete integrale, cu sos roșu, busuioc și parmezan vegan

Print Recipe
Serves: 2 Prep Time: 30 min Cooking Time: 45 min.

Ingredients

  • Paste: *150g spaghete integrale *1 lg-iță sare roz de Himalaya *600g apă
  • Sos roșu: *50ml ulei de măsline extra virgin *5g pătrunjel uscat(sau proaspăt) *1 căpățână usturoi bio *350g roșii proaspete *1/2 lg-iță piper
  • Parmezan vegan: *100g caju crud *10g fulgi de drojdie inactivă *1/2 lg-iță sare roz de Himalaya *1/2 lg-iță turmeric/curcuma *1/2 lg-iță pudră de usturoi

Instructions

1

Am pregătit parmezanul. Am pus în bol toate ingredientele necesare pentru pregătirea lui și am mixat 1min/viteza10. Am depozitat într-un borcan din sticlă.

2

Am pregătit sosul roșu. Am pus în bol usturoiul și am mărunțit 5 sec/viteza8. Am curățat pereții bolului cu o spatulă din silicon și am adăugat uleiul de măsline. Am sotat 3min/120gradeC/viteza1. Am adăugat roșiile tăiate în 4, sarea, piperul, pătrunjelul uscat și am mai gătit 3min/100gradeC/viteza1. Am pus sosul într-o cratiță cu capac. Am adăugat peste sos 10 frunze de busuioc proaspăt, pe care l-am rupt cu mâinile și am amestecat cu o spatulă din silicon.

3

Am fiert pastele. Am turnat apă în bol, am adăugat un praf de sare și am fiert 10min/100gradeC/viteza1. Am introdus spaghetele în bol prin orificiul din capac și am lăsat să fiarbă(fără paharul de măsurare) 13min/100gradeC/sens invers/viteza1. Am atașat coșul de înăbușire în bol și am scurs pastele.

4

Am răsturnat pastele peste sosul roșu, am adăugat 2 lg parmezan și am amestecat ușor cu 2tacâmuri: lingură și furculiță.

5

Am pus pe farfurie. Am adăugat extra parmezan, am ornat cu frunze de busuioc rupte cu mâinile, piper și pătrunjel uscat.

6

Am servit fierbinte.

Notes

*Rețeta este făcută în totalitate în roboțelul Thermomix. În lipsa lui, faceți pe aragaz și ajutați-vă de un robot de bucătărie/blender. **În sos am adăugat 100g roșii cherry și 150g roșii normale. Orice tip de roșii sunt foarte bune, coapte bine să fie. ***Parmezanul vegan îl puteți face și într-un robot de bucătărie sau blender. Depozitat apoi într-un borcan din sticlă, eu îl păstrez în dulap până la 3 luni.

 

Ruladă raw-vegan

Îmi plac dulciurile de când mă știu, și pentru că nu vreau să-mi interzic chiar totul, prefer să-mi pregătesc ceva dulce în casă, cel puțin o dată pe săptămână. Și pentru că am ajutoare la degustare, pe lângă faptul că se consumă totul până la ultima firmitură, am și aprobarea că sunt cam talentată. 🙂

Probabil vă gândiți că trebuie să aveți timp ca să bucătăriți!

Știu că lipsa timpului liber cam dă bătăi de cap tuturor, motiv pentru care din păcate deseori alegem calea cea mai ușoară atunci când poftim la un dulce: îl cumpărăm gata făcut!

Însă eu vă spun că situația nu stă chiar așa. Și chiar vă provoc să încercați rețetele mele, ca să vedeți personal cum stau lucrurile de fapt.

Vin și cu un pont pentru voi: începeți să pregătiți dulciuri raw-vegane! Știți da? Raw înseamnă fără preparare termică/fără foc, crud.

Dacă ați ști cât este de simplu, și câte minunății vă puteți face singuri, sunt sigură că ar fi un obicei la care n-ați mai renunța vreodată.

Dulciurile raw sunt extrem de ușor de făcut, arată minunat, sunt sățioase și foarte sănătoase dacă le consumați cu măsură, desigur. Dar vă asigur că nu le veți consuma în exces și că vă veți putea bucura zi de zi de un dulce mic care să vă îndulcească viața.

Sunt cuvintele mele convingătoare? Mai bine testați această rețetă și vă rog să-mi dați apoi un feedback.

Vă rog, feedback-ul să vină după ce v-ați ”lins” degețelele și după ce i-ați potolit pe cei mici care vin la fiecare minut să vă mai ceară o porție. 🙂

Știu că v-am făcut poftă!

Vă las să faceți puțină magie pentru cei dragi în propria bucătărie. Siiigur veți fi recompensat/-ă pe măsură: cu pupici, îmbrățișări, iubire…și ce-și mai doreste fiecare.

Vă cuprind, magic,

 

 

 

Ruladă raw-vegan

Print Recipe
Serves: 10buc Prep Time: 15 minute Cooking Time: 25 min

Ingredients

  • Blat: *100g semințe de in *100g făină de cocos *100g fulgi de ovăz *100g nuci pecan(mărunțite) *pastă de curmale(25buc curmale, 80ml apă) *30ml sirop de agave *18lg apă de cocos
  • Crema/Umplutura: *pulpa de la o nucă de cocos tânără *100g nuci caju *50g migdale *35ml sirop de agave *15g stafide aurii
  • Sos alb: *95g unt de caju *4lg sirop de arțar *6lg apă *1/2 lg-iță scorțișoară

Instructions

1

Într-un bol încăpător am amestecat toate ingredientele necesare pentru blat.

2

Pasta de curmale am obținut-o astfel: am mixat în blender curmale și apă.

3

Am amestecat totul cu o spatulă din silicon, apoi după ce am adăugat ingredientele lichide, am frământat cu mâinile.

4

Pe un blat de bucătărie, pe care am pus o folie din plastic, am întins blatul și l-am modelat cu mâinile.

5

Am mixat în Thermomix toate ingredientele necesare pentru cremă. Apoi am întins crema uniform pe blat, am presărat stafide și am rulat.

6

Într-un bol, cu ajutorul unui tel, am combinat ingredientele necesare pentru sosul alb.

7

Am tăiat rulada felii de grosimea unui deget și am pus deasupra sosul alb delicisim.

8

Rulada se păstrează la frigider acoperită cu folie de plastic/aluminiu, pentru 4-5 zile.

Notes

*Pregătește-ți pe masa de lucru toate ingredientele/ustensilele necesare. Restul este floare la ureche!

 

Pancakes cu cocos și fructe congelate

 

Pasiunea mea pentru gătit a apărut în urma aprecierilor celor dragi pentru clătitele pe care le pregăteam cândva, aproape săptămânal. Am pregătit muulte teancuri cu clătite la viața mea și niciodată nu ne-am săturat de ele. Asta se întâmpla pe când ”eram un om normal” :)) și mâncam de toate.

Acum dacă îmi doresc să mănânc doar de post/vegan, să știți că am cam rărit-o și cu dulcele. Însă îmi place foarte mult să pregătesc ceva dulce în casă, măcar o dată pe săptămână, așa ca să fie acolo.

Veți vedea că aici pe blog, majoritatea rețetelor pe care le pregătesc, sunt rețete clasice pe care le-am adaptat în felul meu la stilul de viață actual.

Așa am gândit și această rețetă pe care am pregătit-o într-o dimineață ploioasă de primăvară, ghidată de dorința logodnicului meu.

Citez: ”Asta e vreme de stat în casă și de mâncat clătite cu dulceață!” 🙂

Și-acum probabil vă spuneți că e tare norocos să mă aibă, hehe, este, este. Dar știți ceva, eu nu vreau să păstrez aceste bunătăți doar pentru noi, așa că vreau să vă împărtășesc și vouă rețeta.

Așadar, scriu numaidecât ingredientele necesare, voi dați fuguța la market să procurați tot ce vă trebuie și promit că veți avea un weekend dulce și răsfățat.

 

Un weekend plin de bucurii și frumos în suflet,

Pancakes cu cocos și fructe congelate

Print Recipe
By Serves: 10-11buc. Prep Time: 15min. Cooking Time: 30min.

Ingredients

  • Compoziția: *150g făină albă *10g praf de copt *10g zahăr din trestie *250ml lapte de migdale(Ecomil) *10ml ulei de floarea soarelui *5ml suc de lămâie *un praf de sare(roz de Himalaya), 5ml esență de vanilie(optional).
  • Sirop: *25ml apă *200g afine și zmeură(congelate) *50ml sirop de arțar;
  • Frișcă de cocos: *200ml coconut milk(Vitasia) *5g zahăr pudră vanilat;
  • *fulgi de cocos și afine/zmeură pentru decor.

Instructions

1

Am amestecat în Thermomix toate ingredientele necesare pentru compoziție.

2

Una bucată tigaie, una bucată pensulă din silicon! Am uns tigaia cu puțin ulei.

3

Cu un polonic mic, cu mișcări circulare, am turnat în tigaie compoziția de clătite și am rumenit pe amble părți.

4

Am pregătit frișca de cocos. Am amestecat în Thermomix partea solidă dintr-o cutie cu lapte de cocos, cu zahăr pudră. Am lăsat la frigider.

5

Am pregătit sosul. Am amestecat în Thermomix fructele înghețate, apa și siropul. Am strecurat printr-o sită, iar siropul rezultat l-am pus înapoi în Thermomix. Am fiert 10min/viteza1/120gradeC.

6

Am turnat siropul fierbinte peste clătite, am pus crema de cocos, fructele înghețate și am presărat fulgi de cocos.

Notes

*Cine nu are acasă Thermomix, poate amesteca cu un tel toate ingredientele necesare pentru compoziție, într-un bol încăpător. Sau vă puteți folosi de un robot de bucătărie. *Frișca poate fi făcută cu un tel sau cu ajutorul unui mixer. *Fructele pentru sirop pot fi mărunțite într-un robot. Se strecoară printr-o sită, se transferă siropul rezultat într-o cratiță și se lasă pe foc până ajunge la punctul de fierbere. *Zahăr din trestie de zahăr am avut, însă voi folosiți de care aveți(dacă-l puteți evita pe cel alb, ar fi minunat pentru sănătatea voastră). *Laptele de migdale pe care l-am folosit, era fără zahăr adăugat. Voi folosiți de care aveți/gășiți/vă place. *Sare folosiți de care aveți(dacă o puteți evita pe cea iodata, ar fi minunat pentru sănătatea voastră). *Dacă aveți, folosiți afine și zmeură proaspete. Va ieși un sos puțin mai gros și mai delicios. *Sirop folosiți de care aveți/gășiți/vă place(ex: agave, curmale, etc.). *Lapte de cocos am găsit la Lidl-Vitasia, însă voi folosiți de care aveți/găsiți/vă place. *Dacă preferați frișca mai dulce, folosiți 10g de zahăr pudră.

        

Ciulama de ciuperci

  Postul Paștelui pentru mine este acum mai ușor ca niciodată. Și când spun asta, desigur că mă refer în primul rând la mâncare. În plus fiind și primăvară, afară se încălzește rapid, iar drăguța natură ne bucură sufletul cu multă culoare și efectiv ne pune pe farfurie VIAȚĂ.

Piețele abundă de tarabe încărcate cu sănătate, soarele ne oferă vitamina D, de care avem enorm de multă nevoie, iar cântecul de păsărele ne trezește la viață. Trebuie doar să-ți dorești un stil de viață sănătos și parcă deodată totul vine în ajutorul tău.

Așa că eu vă recomand din toată inima să ajungeți în piețe și să vă procurați tot ce poftiți voi, de sezon.

Cele mai delicioase sunt legumele de sezon!

Nu reușiți totuși să vă puneți pofta-n cui și gândul vostru zboară în continuare la junk food?

  Nici o problemă, și eu am trecut prin asta și încă mai există anumite pofte, pe care insă reușesc să mi le stăpânesc.

           Orice se poate veganiza!

Cum reușesc să fac asta? Păi să vă dau acest exemplu.

Am avut poftă de ciulama și mi-am făcut ciulama, de post/vegană, desigur. O bunăciune care creează dependență, haha.

Haideți să vedeți rețeta și vă asigur că după ce o veți pregăti și voi acasă, îmi veți da dreptate.

Pupici delicioși,

Ciulama de ciuperci, de post/vegan

Print Recipe
By Serves: 2 Prep Time: 30 min Cooking Time: 15 min

Ingredients

  • *125 g ciuperci Champignon *1 lg-iță ulei de măsline *1 ceapă roșie mică *2 căței de usturoi *1/2 lg-iță sare de mare *1/2 lg-iță piper *pătrunjel proaspăt
  • Sos alb/homemade:
  • *1 lg făină *1 lg ulei de măsline *250 ml lapte de soya
  • ------sau------
  • Sos alb:
  • *100 ml cremă organică de soya-Isolabio

Instructions

1

Pregătesc legumele.

2

Ciupercile doar le spăl și le tai feliuțe(nu le curăț de coajă).

3

Curăț ceapa și o tai mărunt.

4

Curăț cățeii de usturoi.

5

Pun în tigaie 1 lg-iță de ulei și ceapa. Amestec cu o spatulă din lemn pentru aproximativ 1-2min.

6

Adaug ciupercile, usturoiul pe care îl zdrobesc cu o presă pentru usturoi, sarea și piperul. Las la foc mic, cu un capac deasupra, pentru aproximativ 7-8min.

7

Pregătesc sosul.

8

Adaug în Thermomix toate ingredientele necesare pentru sosul homemade și blend pentru 10 secunde. Apoi setez aparatul la 2min/120grade/viteza1.

9

Torn sosul rezultat peste ciuperci și mai las la foc mic pentru aproximativ 4-5min.

10

Presar deasupra pătrunjel proaspăt.

Notes

*Ciupercile eu le spăl cu un burețel de vase/partea abrazivă. **Dacă vă lipsește Thermomix, pregătiți sosul într-un vas pe foc: se încălzește laptele de soya, se adaugă uleiul de măsline și în timp ce amestecați cu un tel, se adaugă făina. Se amestecă până începe sosul să se îngroașe/ajunge la o consistentă asemanatoare cu smântâna. ***Sosul homemade, poate fi înlocuit cu succes de crema de soya. Eu am mai încercat cu cea de la Isola Bio. ****Mămăliguța o pregătesc simplu. Pun la fiert apă cu sare. După ce dă apa în clocot, adaug mălaiul în timp ce amestec cu un tel. O las la foc mic pentru aproximativ 10min, timp în care mai amestec. *****Se poate servi alături cu o salată din legume de sezon sau alături de murături/castraveți în oțet/sfeclă în oțet...etc. sau simplu doar cu mămăliguță și pătrunjel proaspăt deasupra. Poftă mare 🙂