Mayo din Aquafaba

 De fiecare dată când gătesc, încerc să folosesc în întregime fiecare ingredient. Evit să fac risipă sau să arunc mâncarea, așa că aleg să gătesc cu ingrediente puține, proaspete și prefer să plătesc mai mult pentru calitate.

Un exemplu foarte bun ar fi năutul.

  Când nu găsesc năut uscat, cumpăr năut la conservă. De obicei turnam tot conținutul conservei într-o sită și spălăm nautul sub jet de apă rece, apoi îl foloseam în diferite rețete.

  În cazul năutului uscat, eu îl țin 24 de ore la înmuiat în apă(pun apă cât să acopere de 5-6 ori volumul lui) și-l las în frigider. Arunc apa în care a stat, îl spăl bine cu apă rece și îl pun la fiert în apă cât să acopere de 2-3 ori volumul lui. Când începe să fiarbă, face spumă pe care o îndepărtez cu o lingură, apoi potrivesc focul mic și las să mai fiarbă 2-3 ore. Când strivesc cu ușurință un bob între degete, este gata. Las să se răcească, apoi îl mut într-o sită ca să se scurgă bine toată apa și fie îl păstrez la frigider pentru 3-4 zile, fie îl pun în pungi și-l țin în congelator. Când vreau să-l folosesc, îl las la temperatura camerei câteva ore ca să se decongeleze.

Într-o oală cu presiune mă gândesc că ar fierbe mult mai rapid. Vă las pe voi să încercați.

Acum să vă spun ce făceam greșit până m-am deșteptat. :))

 Știați că lichidul din conserva de năut sau apa în care fierbe năutul, mai poartă denumirea de aquafaba?

Aceasta are consistența asemănătoare cu albusul de ou: 3 linguri de aquafaba sunt echivalentul unui albuș de ou. Asta înseamnă că aquafaba înlocuiește cu succes albusul de ou din orice rețetă: maioneză, frișcă, bezea…etc.

 

Trebuia să mă conving, așa că am încercat și eu cu aquafaba dintr-o conservă de năut. Mi-a ieșit o mayo perfectă din prima încercare și m-am minunat de cât este de gustoasă. S-au minunat și cei dragi când le-am dat să guste și le-am spus de ingredientul secret. În plus, această mayo este mai ieftină decât o maioneză normală, nu este atât de ”nesănătoasă”, este foarte gustoasă și poate fi păstrată în frigider până la 2 săptămâni.  Faceți și voi, ca să aveți ce povesti cu cei dragi vouă 🙂

 

Spor, să vă iasă din prima,

Maioneza din aquafaba, cu thermomix

Print Recipe
By Prep Time: 10 minute

Ingredients

  • *6 lg aquafaba *1/2 lg-iță sare neagră de Hymalaia(sau orice sare aveți) *1 lg-iță suc de lămâie *1lg-iță oțet de mere *1 lg-iță pudră de muștar(sau 1 lg de muștar clasic/dulce) *1 lg-iță pudră de usturoi(sau 1 cățel de usturoi)-opțional *250 ml ulei de floarea soarelui(sau de oricare preferați)

Instructions

1

Am montat în Thermomix fluturele de amestecare și am adăugat următoarele ingrediente: aquafaba, sare, suc de lămâie, oțet de mere, pudră de muștar, pudră de usturoi. Blend câte 1min/viteza1,2,3, până la viteza4.

2

Am oprit, am curățat pereții vasului cu o spatulă din silicon, apoi am mai mixat 2min/viteza4.

3

Am continuat să mixez aproximativ 3-4min cu viteza4, timp în care am turnat ulei pe capacul bolului de mixare. Uleiul a curs încet în bolul de mixare și s-a format o mayo super cremoasă. După ce s-a scurs tot uleiul de pe capac, am oprit, am curățat pereții vasului cu o spatulă din silicon, apoi am mai mixat 1min/viteza4.

4

Am depozitat mayo într-un borcan din sticlă și am pus la frigider. După aprox.1h va fi numai bună pentru consum.

5

Această mayo se menține perfect la frigider pentru maxim 2 săptămâni.

Notes

*Aquafaba sau apa din conserva de năut/apa în care fierbe năutul, trebuie să fie rece, abia scoasă de la frigider. ** Sarea neagră de Hymalaia, datorită conținutului mare de sulf, are un miros intens de ou fiert. Pusă în mâncare, aceasta dă un gust de ou. ***Dacă nu aveți pudră de muștar, cumpărați boabe de muștar, care se găsesc la pliculeț. Eu le pun în mojar și amestec până obțin o pudră fină. ****Puteți pune 50 ml ulei de măsline și restul de floarea soarelui sau un singur tip de ulei. *****Eu am făcut mayo la Thermomix. Însă voi o puteți face cu ajutorul oricărui robot de bucătărie sau blender, fie el clasic/vertical.