Omletă din tofu, cu pleurotus

Este delicios să adopți o alimentație vegană, mai ales că acum este extrem de ușor să veganizezi orice fel de mâncare îți dorești.

Pentru mine, pe lângă delicios, un preparat trebuie să mai fie și sănătos, așa că îmi adaptez rețetele preferate din trecut cu ajutorul unor ingrediente atent selecționate.

În acest caz, am ales tofu bio, legume proaspete și un ingredient special care îmi oferă gustul de ou de care îmi este puțin poftă uneori: sarea neagră de Himalaya, care oferă mâncării un gust intens de ou.

Datorită conținutului foarte bogat în minerale, sarea neagră de Himalaya, cunoscută și sub denumirea de Kala Namak, este considerată ca fiind cea mai sănătoasă dintre toate tipurile de sare existente. Aceasta se găsește foarte ușor în plafar sau în magazinele de specialitate din online, are un preț bun și vă ajunge destul de mult timp. Eu am un pachet de 250g cumpărat de peste 1 an și n-am consumat mai mult de jumătate din el! Momentan am folosit-o pentru omletă vegană, maioneză și paste carbonara, însă mă consider destul de inventivă în bucătărie, așa că sunt sigură că-i voi găsi și alte întrebuințări.

Cât despre această rețetă de omletă din tofu, cu pleurotus, haideți să vă dezvălui micile secrete din spatele apetisantei ședințe foto.

Dacă v-am făcut poftă de omletă, vă poftesc să testați rețeta mea și aștept cu drag să-mi spuneți cât de mult v-a plăcut!

Poftă mare,

Omletă din tofu, cu pleurotus/Tofletă/Scrambled Tofu

Print Recipe
By Serves: 1 Prep Time: 20 min

Ingredients

  • *un bloc de tofu simplu *ciuperci pleurotus-4buc *ceapă roșie-1/2 *usturoi-2căței *ulei de măsline-20ml *porumb-1lg *fulgi de drojdie inactivă-1lg *turmeric-1lg.iță *sare neagră de Himalaya-1/2lg.iță *pătrunjel proaspăt-5fire *piper *mărar uscat-1lg.iță

Instructions

1

Într-o tigaie wok, am pus uleiul de măsline, ceapa cu usturoiul tocate mărunt și am sotat pentru aprox. 1min.

2

Am adăugat ciupercile pleurotus tăiate mărunt și am pus capacul. Am lăsat să se înnăbușe la foc mic timp de aprox. 5min.

3

Am adăugat tofu mărunțit în mâini, drojdia inactivă, turmericul, sarea neagră, piperul și am mai lăsat pe foc pentru aprox. 5min, timp în care am amestecat de câteva ori.

4

Am adăugat porumbul, am mai lăsat pe foc aprox. 1min.

5

Am adăugat mărarul uscat, pătrunjelul proaspăt tocat, am pus capacul, am oprit focul și am lăsat pentru aprox.1min să se ”odihnească”.

6

Am servit cu maioneză de soia și cu o salată de sezon.

7

Poftă bună!

Notes

*puteți folosi și alt tip de tofu(afumat, cu chimen, cu mărar, cu ardei...etc.); **eu prefer mărarul proaspăt, însă acum nu am avut în casă și am folosit uscat; ***serviți alături o salată de crudități sau sfeclă roșie ori castraveciori în oțet.

     

Orez cu tofu și sos dulce-acrișor

Thermomix are o funcție care se numește: ”Orez”!
Selectată, această funcție pregătește un orez rapid și foarte delicios pentru masa de prânz. Rețeta însă este minunată și pentru masa de seară.

Fiertul orezului a fost mai simplu decât mă așteptam, pentru că după doar 3min, timp în care am setat TM-ul să fiarbă apa, am adăugat orezul în bol, iar Thermomix l-a gătit perfect, s-a oprit singur când și-a încheiat funcția setată de mine și m-a anunțat printr-un semnal sonor că orezul poate fi servit.

Și pentru că am vrut să creez o rețetă delicisimă, am adăugat acestui orez câteva ingrediente speciale.

Vă las pe voi să le descoperiți în rețeta detaliată.

Menționez că această rețetă a fost realizată din inspirația de moment, cu ajutorul ingredientelor rămase prin frigider.

Am mai pregătit de 3 ori această rețetă, așa că acum este adaptată după bunul meu plac și simt că o pot transmite mai departe.

Vă rog să-mi spuneți dacă o testați și cât de mult vă place.

 

Apreciez feedback-ul vostru și mulțumesc anticipat.

Orez cu tofu și sos dulce-acrișor, cu Thermomix

Print Recipe
By Serves: 2 Prep Time: 45min

Ingredients

  • Orez fiert:
  • *orez cu bob rotund-200g *foaie de dafin-1buc *ulei de măsline-15ml *sare-5g *apă-550ml *boabe de piper mozaic-5g
  • Sos dulce-acrișor:
  • *tofu simplu-1buc *amidon de porumb-1lg *sos de soya-10lg *sos BBQ(barbeque)-2lg *usturoi-1cățel *ghimbir-5g *sirop de arțar-3lg *apă-4lg *ceapă roșie-1buc *susan(alb/negru-după preferință)-1lg
  • Servire:
  • *ceapă verde-2fire *mărar-1legatură *susan(alb/negru-după preferință)-1lg *sos dulce-acrișor(adăugați după gust)

Instructions

1

Am tăiat ceapa verde în 1/3 și am pus-o în Thermomix: mix 7sec/viteza5. Am rezervat într-un castronel.

2

Am rupt codițele de la mărar și l-am pus în Thermomix: mix 4sec/viteza8. Am rezervat peste ceapa verde.

3

Am tăiat ceapa roșie în 1/4 și am pus-o în Thermomix: mix 5sec/viteza5.

4

Am adăugat uleiul de măsline și am sotat: 3min/120gradeC/viteza1.

5

Am tăiat tofu în 1/2 pe lungime, apoi cuburi și l-am pus peste ceapa sotată.

6

Am adăugat restul de ingrediente(fără susan) și am selectat: 10min/120gradeC/sens invers/viteza lg.

7

Am adăugat susanul prin orificiul din capac, în ultimele 30sec.

8

Am mutat într-un recipient din sticlă cu capac.

9

Nu este necesar să spălați bolul, însă dacă doriți să fie orezul alb imaculat, clătiți bolul sub jet de apă caldă.

10

Am pus în bol: apa, uleiul, sarea, bobițele de piper, foaia de dafin, am selectat funcția ”Ibric”, temperatura 70gradeC și am rotit selectorul spre dreapta.

11

Am selectat din Thermomix funcția ”Orez”.

12

Am adăugat orezul, am setat 26min și am rotit selectorul spre dreapta.

13

În timp ce a fiert orezul, am mutat recipientul din sticlă în Varoma(pentru a se menține sosul cald) și am poziționat Varoma pe capacul bolului.

14

Servire: Am pus pe un platou orez, deasupra tofu cu sos, am presărat verdeață, susan și sos dulce acrișor.

Notes

**Testați rețeta și cu tofu afumat. Cu tofu afumat este varianta mea preferată. ***Am testat rețeta și cu sirop de agave, însă cu sirop de arțar îmi place mai mult datorită gustului ușor caramelizat pe care-l dă acest ingredient special. ****Când am făcut ședința foto pentru acest preparat, nu am avut susan negru, însă am testat rețeta cu ambele tipuri de susan și eu prefer să adaug la servire atât susan alb cât și susan negru. *****În loc de ceapa verde, folosiți chives. ******În loc de mărar, folosiți pătrunjel. *******În loc de sosul dulce-acrișor, puteți adăuga cremă balsamică cu rodii. ********Toate variantele propuse aici la Notes, au fost testate de mine și vă încurajez să le testați și voi, apoi să adaptați rețeta după bunul plac. *********Aștept cu drag să mă inspirați cu varianta pe care o preferați!

Drob din legume și tofu, de post/vegan

 

Când zic ”drob”, mă duce automat cu gândul la Sfintele sărbători Pascale, așa că anul acesta de Paște am gândit o rețetă de drob vegană.

 

Rețeta este ușoară și pentru că am pregătit-o cu Thermomix, se face rapid.

Descriu rețeta mea ca fiind un preparat fresh, bogat nutritiv și foarte sățios.

Dacă aș fi avut un tofu afumat, l-aș fi preferat pe acela în locul acestui tofu simplu, însă pentru că am adugat un praf de boia afumată, am obținut gustul pe care mi l-am dorit.

Sugestia mea de servire este cu salată sau cu legume de sezon, proaspete. Însă merge de minune și cu sosuri: maioneză, muștar, ketchup, etc.

Desigur că rețeta poate fi adaptată în fel și chip, iar următoarea dată când o voi mai găti, mă gândesc să o îmbunătățesc. Așa că dacă o testați, aștept cu drag părerile voastre și desigur sugestiile, pentru a-i aduce îmbunătățiri împreună.

 

Poftă bună și spor la gătit.

 

Drob din legume și tofu, cu Thermomix

Print Recipe
By Prep Time: 50min. Cooking Time: 1h20min.

Ingredients

  • *ciuperci albe champignon-250g *ceapă verde-55g *zucchini-50g *mărar proaspăt-15g *pătrunjel proaspăt-15g *morcov -35g *ardei gras roșu-120g *usturoi-15g *ovăz-50g *cartofi-100g *un bloc de tofu(simplu) *roșii cherry-100g *ulei de măsline-20ml *fulgi de drojdie inactivă-2lg *sare, piper, boia afumata *apă-1l

Instructions

1

Am pus fulgii de ovăz în Thermomix(bolul uscat) și i-am transformat în făină: 10sec./viteza10. Am rezervat într-un bol mare unde urmează să amestec toate ingredientele.

2

Am pus mărarul(fără cozi, spălat și zvântat) în TM și am tocat: 4sec./viteza8. Am rezervat în bolul mare, peste făina de ovăz.

3

Am pus în TM pătrunjelul(doar frunzele spălate și zvântate): 3sec./viteza6. Am rezervat în bolul mare.

4

Am pus morcovul în TM și am tocat: 10sec./viteza5. Am rezervat într-un bol micuț.

5

Am pus ceapa verde(tăiată în 1/4) în TM și am tocat: 5sec./viteza5. Am rezervat într-un bol micuț.

6

Am pus usturoiul în TM și am mixat: 3sec./viteza5. Am rezervat peste ceapa verde.

7

Am pus roșiile cherry în TM și am pasat: 10sec./viteza5. Am rezervat în bolul mare.

8

Am pus în TM 1l de apă, am atașat coșul de înăbușire cu cartofii tăiați în 1/4 și am fiert pentru 20min./varoma/viteza2. Am rezervat în bolul mare.

9

Am aruncat apa din bol și am adăugat 10ml ulei măsline, ceapa verde, usturoiul, apoi am sotat pentru 1min/100grade/viteza1.

10

Am adăugat ciupercile, un praf de sare și am setat 10min./varoma/sens anterior/viteza lg.

11

Am adugat ardeiul gras, zucchini(tăiate cubulețe) și morcovul. Am setat 10min/100grade/sens anterior/viteza lg.

12

Am rezervat în bolul mare, unde am mai adăugat un bloc de tofu(1/2 tocat cubulețe mici, 1/2 sfărâmat între degete), sare, piper, boia afumată, fulgii de drojdie, 10ml ulei de măsline. Am amestecat cu o spatulă din silicon, am transferat compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și am lăsat în cuptorul preîncălzit la 200grade/30min.

Notes

TM-Thermomix!

        

Cartofi dulci, cu avocado, năut crocant și tahini

 

Dragilor, eu sunt de părere că un preparat este spectaculos dacă în momentul în care îl vezi, l-ai mânca dintr-o singură privire.

Apoi, după ce l-ai savurat cu plăcere și cu multă poftă, să-ți lase un after-taste atât de bun, încât să-ți dorești să-l mai pregătești încă o dată foarte curând.

Desigur că ar trebui să scoateți de la păstrare și vesela deosebită, pentru că cea mai bună ocazie pentru a o folosi este momentul prezent, de care trebuie să ne bucurăm în fiecare secundă a vieții noastre.

Eu cred că puteți surprinde foarte plăcut pe oricine cu o veselă specială și cu un preparat deosebit.

Rețeta pe care o aduc acum în atenția voastră, se află pe lista mea de rețete preferate, care îndeplinește cu succes criteriile pentru un preparat spectaculos.

Fie că alegeți să-l pregătiți doar pentru răsfățul personal, fie pentru un prânz sau pentru o cină în compania persoanelor dragi, eu aș pune miză mare pe acest preparat.

Dacă sunteți acasă, vă recomand să turnați în pahar un vin bun. Aprecierile nu vor întârzia să apară.

 

Fiți spectaculoși!

 

Cartofi dulci, cu avocado, năut crocant și tahini

Print Recipe
By Serves: 2 Prep Time: 1h30min Cooking Time: 1h

Ingredients

  • Cartofi la cuptor:
  • *cartof dulce-2buc *ulei de măsline-1lg-iță *sare
  • Năut crocant:
  • *năut crud-200g *bicarbonat bio-1lg-iță *boia afumată-1lg *ulei de măsline-1lg *sare
  • Guacamole:
  • *avocado-4buc *căței de usturoi-3buc *pătrunjel(doar frunzele)-5-6fire *ceapă verde-2fire *suc de lămâie-1lg *sare
  • Sos din tahini:
  • *pastă de susan bio-2lg *suc de lămâie-1lg *sare *apă-4lg

Instructions

1

Am lăsat năutul în apă cu bicarbonat la hidratat peste noapte. A doua zi, am clătit bine, apoi l-am pus în coșul de înăbușire.

2

Am turnat 1.5l apă în Thermomix, și am atașat coșul de înăbușire cu năutul în el. Am pus capacul și am fiert:30min/Varoma/viteza2.

3

Am preîncălzit cuptorul la 200gradeC.

4

Am spălat bine cartofii cu partea abrazivă a unui burețel, i-am găurit cu furculița pe toate părțile, am uns toată suprafața cartofului cu ulei de măsline și am presărat sare.

5

Am pus foaie de copt pe tava mare de la cuptor si i-am lăsat în cuptor pentru aprox. 50min(sau până intră furculița ușor în cartof).

6

După ce a fiert năutul, l-am răsturnat în tavă lângă cartofii dulci, l-am asezonat cu boia afumată, ulei de măsline, sare și am amestecat. Am lăsat în cuptor pentru aprox. 30min.

7

Între timp, am pregătit guacamole.

8

Am pisat avocado cu o furculiță, am turnat sucul de lămâie, am pus usturoiul mărunțit cu presa pentru usturoi, am adăugat veddeața tocată mărunt, am potrivit gustul de sare și am lăsat la frigider până au fost gata cartofii.

9

Am pregătit sosul. Amestecate toate ingredientele, a rezultat un lichid alb foarte aromat și gustos.

10

Am tăiat cartofii dulci în jumătate și am umplut cu guacamole, năut crocant, pătrunjel proaspăt, sos din tahini, fulgi de chilli.

 

Pate de linte, la Thermomix

 

Dacă îți place pateul, această rețetă este pentru tine.

 

Pasta de linte rezultată, este foarte cremoasă, are un gust interesant, este sățioasă și sănătoasă.

In comerț se găsesc mai multe tipuri de linte: verde, roșie, galbenă, maro și neagră.

Lintea face parte din  aceeași familie cu mazărea, fasolea , soia și năutul.

Este foarte ușor de procurat, iar bobițele fierb rapid, ceea ce înseamnă că nu se pierde foarte mult din cantitatea de nutrienți: este o leguminoasă bogată în fier, proteine, fibre.

Așadar, numai de bine despre linte.

Dacă nu ați introdus-o încă în alimentația voastră, acum este momentul să faceți asta.

 

Bucurați-vă de această rețetă minunată, pregătită cu Thermomix!

 

 

Poftă bună,

Pate de linte, la Thermomix

Print Recipe
Serves: 6-8 pers. Prep Time: 30min Cooking Time: 25min

Ingredients

  • *linte roșie-300g *apă-1000ml *ulei de floarea soarelui-1lg *salvie și mentă proaspete- 6-8 frunze/fiecare *căței de usturoi-6buc *adrei capia-2buc *ulei de măsline-100ml* sare, piper(după gust).

Instructions

1

Am cântărit lintea în coșul de înăbușire, apoi am spălat-o bine sub jet de apă rece.

2

Am turnat apă în bol, lg de ulei din floarea soarelui(care împiedică formarea spumei la fierbere) apoi am introdus coșul de înăbușire cu lintea.

3

Am pus capacul, iar deasupra am poziționat vasul Varoma în care am pus cei 2 ardei capia curățați de semințe și tăiați în ½, pentru a se fierbe la aburi. Am pus capacul. Am fiert 20min/100grade/viteza4.

4

Am scos ardeii, apoi cu ajutorul spatulei am scos coșul de înăbușire.

5

Am pus deoparte fiertura din bol .

6

În bol am pus lintea, 150g fiertură, sare și am mixat 1min/viteza 5-10.

7

Am adăugat uleiul de măsline, usturoiul, salvia, menta, ardeiul capia, piperul și am mixat 2min/viteza 5-10. Am potrivit consistența de sare/piper.

8

Mai mixează dacă mai este necesar.

Notes

*Gustul se mai poate potrivi adăugând mai mulți căței de usturoi, mai multă mentă, sare/piper. **Lasă la răcit la temperatura camerei, apoi în frigider pentru aprox. 1h înainte de servire. ***Acest pate se poate păstra la frigider pentru aprox. 3-4zile.

                         

Spaghete integrale, cu sos roșu, busuioc și parmezan vegan

 

Vă mărturisesc că pastele sunt prima mea opțiune atunci când mă gândesc la un prânz delicios.

Și pentru că v-am obișnuit cu rețete simple, colorate și foarte gustoase, astăzi vreau să adaug în colecția de rețete Fresh E.M., cea mai delicioasă rețetă de paste integrale cu sos roșu.

Rețeta este fresh, se pregătește rapid, arată foarte bine pe farfurie iar gustul intens de busuioc proaspăt, îți lasă un aftertaste care creează dependență. Nu mai zic ce parfum minunat va fi în toată bucătăria.

 

Secretul unui preparat perfect din toate punctele de vedere, sunt ingredientele de calitate. Așadar vă sfătuiesc să vă procurați paste integrale, legume bio, ulei de măsline presat la rece, sare de calitate/pură și nu uitați să adăugați la final un strop de iubire.

 

Folosiți cel mai frumos platou pe care-l aveți în casă și bucurați-vă de un prânz special, pregătit cu foarte puțin efort.

Abia aștept să-mi spuneți cât de mult v-a plăcut această rețetă.

 

Vă cuprind,

 

 

 

Spaghete integrale, cu sos roșu, busuioc și parmezan vegan

Print Recipe
Serves: 2 Prep Time: 30 min Cooking Time: 45 min.

Ingredients

  • Paste: *150g spaghete integrale *1 lg-iță sare roz de Himalaya *600g apă
  • Sos roșu: *50ml ulei de măsline extra virgin *5g pătrunjel uscat(sau proaspăt) *1 căpățână usturoi bio *350g roșii proaspete *1/2 lg-iță piper
  • Parmezan vegan: *100g caju crud *10g fulgi de drojdie inactivă *1/2 lg-iță sare roz de Himalaya *1/2 lg-iță turmeric/curcuma *1/2 lg-iță pudră de usturoi

Instructions

1

Am pregătit parmezanul. Am pus în bol toate ingredientele necesare pentru pregătirea lui și am mixat 1min/viteza10. Am depozitat într-un borcan din sticlă.

2

Am pregătit sosul roșu. Am pus în bol usturoiul și am mărunțit 5 sec/viteza8. Am curățat pereții bolului cu o spatulă din silicon și am adăugat uleiul de măsline. Am sotat 3min/120gradeC/viteza1. Am adăugat roșiile tăiate în 4, sarea, piperul, pătrunjelul uscat și am mai gătit 3min/100gradeC/viteza1. Am pus sosul într-o cratiță cu capac. Am adăugat peste sos 10 frunze de busuioc proaspăt, pe care l-am rupt cu mâinile și am amestecat cu o spatulă din silicon.

3

Am fiert pastele. Am turnat apă în bol, am adăugat un praf de sare și am fiert 10min/100gradeC/viteza1. Am introdus spaghetele în bol prin orificiul din capac și am lăsat să fiarbă(fără paharul de măsurare) 13min/100gradeC/sens invers/viteza1. Am atașat coșul de înăbușire în bol și am scurs pastele.

4

Am răsturnat pastele peste sosul roșu, am adăugat 2 lg parmezan și am amestecat ușor cu 2tacâmuri: lingură și furculiță.

5

Am pus pe farfurie. Am adăugat extra parmezan, am ornat cu frunze de busuioc rupte cu mâinile, piper și pătrunjel uscat.

6

Am servit fierbinte.

Notes

*Rețeta este făcută în totalitate în roboțelul Thermomix. În lipsa lui, faceți pe aragaz și ajutați-vă de un robot de bucătărie/blender. **În sos am adăugat 100g roșii cherry și 150g roșii normale. Orice tip de roșii sunt foarte bune, coapte bine să fie. ***Parmezanul vegan îl puteți face și într-un robot de bucătărie sau blender. Depozitat apoi într-un borcan din sticlă, eu îl păstrez în dulap până la 3 luni.

 

Ciulama de ciuperci

  Postul Paștelui pentru mine este acum mai ușor ca niciodată. Și când spun asta, desigur că mă refer în primul rând la mâncare. În plus fiind și primăvară, afară se încălzește rapid, iar drăguța natură ne bucură sufletul cu multă culoare și efectiv ne pune pe farfurie VIAȚĂ.

Piețele abundă de tarabe încărcate cu sănătate, soarele ne oferă vitamina D, de care avem enorm de multă nevoie, iar cântecul de păsărele ne trezește la viață. Trebuie doar să-ți dorești un stil de viață sănătos și parcă deodată totul vine în ajutorul tău.

Așa că eu vă recomand din toată inima să ajungeți în piețe și să vă procurați tot ce poftiți voi, de sezon.

Cele mai delicioase sunt legumele de sezon!

Nu reușiți totuși să vă puneți pofta-n cui și gândul vostru zboară în continuare la junk food?

  Nici o problemă, și eu am trecut prin asta și încă mai există anumite pofte, pe care insă reușesc să mi le stăpânesc.

           Orice se poate veganiza!

Cum reușesc să fac asta? Păi să vă dau acest exemplu.

Am avut poftă de ciulama și mi-am făcut ciulama, de post/vegană, desigur. O bunăciune care creează dependență, haha.

Haideți să vedeți rețeta și vă asigur că după ce o veți pregăti și voi acasă, îmi veți da dreptate.

Pupici delicioși,

Ciulama de ciuperci, de post/vegan

Print Recipe
By Serves: 2 Prep Time: 30 min Cooking Time: 15 min

Ingredients

  • *125 g ciuperci Champignon *1 lg-iță ulei de măsline *1 ceapă roșie mică *2 căței de usturoi *1/2 lg-iță sare de mare *1/2 lg-iță piper *pătrunjel proaspăt
  • Sos alb/homemade:
  • *1 lg făină *1 lg ulei de măsline *250 ml lapte de soya
  • ------sau------
  • Sos alb:
  • *100 ml cremă organică de soya-Isolabio

Instructions

1

Pregătesc legumele.

2

Ciupercile doar le spăl și le tai feliuțe(nu le curăț de coajă).

3

Curăț ceapa și o tai mărunt.

4

Curăț cățeii de usturoi.

5

Pun în tigaie 1 lg-iță de ulei și ceapa. Amestec cu o spatulă din lemn pentru aproximativ 1-2min.

6

Adaug ciupercile, usturoiul pe care îl zdrobesc cu o presă pentru usturoi, sarea și piperul. Las la foc mic, cu un capac deasupra, pentru aproximativ 7-8min.

7

Pregătesc sosul.

8

Adaug în Thermomix toate ingredientele necesare pentru sosul homemade și blend pentru 10 secunde. Apoi setez aparatul la 2min/120grade/viteza1.

9

Torn sosul rezultat peste ciuperci și mai las la foc mic pentru aproximativ 4-5min.

10

Presar deasupra pătrunjel proaspăt.

Notes

*Ciupercile eu le spăl cu un burețel de vase/partea abrazivă. **Dacă vă lipsește Thermomix, pregătiți sosul într-un vas pe foc: se încălzește laptele de soya, se adaugă uleiul de măsline și în timp ce amestecați cu un tel, se adaugă făina. Se amestecă până începe sosul să se îngroașe/ajunge la o consistentă asemanatoare cu smântâna. ***Sosul homemade, poate fi înlocuit cu succes de crema de soya. Eu am mai încercat cu cea de la Isola Bio. ****Mămăliguța o pregătesc simplu. Pun la fiert apă cu sare. După ce dă apa în clocot, adaug mălaiul în timp ce amestec cu un tel. O las la foc mic pentru aproximativ 10min, timp în care mai amestec. *****Se poate servi alături cu o salată din legume de sezon sau alături de murături/castraveți în oțet/sfeclă în oțet...etc. sau simplu doar cu mămăliguță și pătrunjel proaspăt deasupra. Poftă mare 🙂

      

BURGER ”Pulled-Pork” cu JACKFRUIT

 

 Burger time! 

 

  Dragilor, am aflat recent că și veganii pot consuma ”cărniță”.

Am auzit că există un fruct exotic care la gust este foarte asemănător cu carnea de porc. Adică cum? Fără să fie nevoie să iei viața unui animăluț, fără sânge…”Damn”! Așa nebunie? Trebuie să-l încerc! ”Et voila!”

  Vă prezint o superbitate de burger care te face să te lingi pe degete înainte să-l savurezi. Nu că este făcut cu mânuțele mele, nu nu. Este testat de 3 persoane înainte să-mi pun cuvântul aici.

 

  Păi să vă spun!

Acest fruct minunat se numește Jackfruit. Am aflat despre el că este plin de nutrienți și înlocuiește carnea cu succes. Așa pe scurt, mai puteți reține că:

*Jackfruit este cel mai mare fruct din lume, greutatea sa variind între 5 și 45 de kilograme.

*Originar din India, s-a răspândit treptat în toată Asia;

*Conţine sute de seminţe bogate în proteine, potasiu, calciu şi fier;

*Datorită conținutului mare de fier, ajută la prevenirea anemiei;

*Este cunoscut pentru proprietățile sale de vindecare a ulcerului și a dereglărilor digestive;

*Bogat în magneziu, este un nutrient important pentru absorbția calciului și ajută la întărirea oaselor;

*Abundă de antioxidanți și vitamina A care ajută la menținerea sănătății ochilor și a pielii;

*Ajută la creșterea nivelului de energie în corp;

*Este o sursă de vitamina C și un puternic antioxidant care întărește sistemul imunitar…etc.

Mai puteți găși informații suplimentare despre el, dacă dați un search pe drăguțul Google.

 

  Și revenind la ”delicios”, vă asigur că va fi adorat chiar și de carnivori. În cazul meu, primul care a degustat acest burger a fost iubitul, care mă ruga de câteva zile să-i fac burgeri. Și i-am făcut. Doar că nu i-am spus că nu conțin carne. Desigur că a dat năvală în primul burger. Mânca și dădea din cap și-l studia, și zicea doar mmm, mmm, și mușca  din două locuri odată și tot așa până l-a terminat.

-„Încă unul?”  -„Da scumpule, sigur!”

După al 2-lea burger parcă a simțit puțin că nu este carne de porc în chiflă și atunci i-am spus ce este. Însă reacția lui a fost ”speechless”.

  Haideți așadar să treceți la treabă. Abia aștept să-mi spuneți dacă ați mai vrut și voi încă o porție, două, trei…hehe.

 

Poftă, poftă,

Burger ”Pulled-Pork” cu Jackfruit - de post/vegan

Print Recipe
By Serves: 4 Prep Time: 15-20 min Cooking Time: 13 min

Ingredients

  • *200g Jackfruit *1 lg ulei de măsline *1/2 ceapă albă *2 căței de usturoi *o lg sos de roșii / ketchup *o lg sos de barbeque *1 lg-iță sos de soya *1/2 lg-iță sare de mare *1/2 lg-iță piper *1/2 lg-iță boia afumată *o ceșcuță cu apă
  • Asamblare: *4 chifle *maioneză vegană din aquafaba *un avocado *1 lg suc de lămâie/lime *sare de mare *piper *fulgi de chilli(opțional) *3castraveti murați *o ceapă roșie *varză roșie *1 roșie

Instructions

1

Pregătește Jackfruit. Pune într-o tigaie ulei de măsline, ceapa albă tăiată mărunt și usturoiul pisat. Lasă pe foc 2-3min, timp în care amesteci constant și picuri stropi de apă, ca să nu faci prăjeală.

2

Adaugă Jackfruit, sosul de roșii/ketchup, sosul de barbeque, sosul de soya, sare, piper, boia și apă. Pune capacul și lasă la foc mic pentru maxim 10min. Gustă.

3

Pregătește ingredientele pentru asamblare.

4

Maioneza este făcută de mine în casă(vezi rețeta: Mayo vegană din aquafaba).

5

Pregătește un guacamole simplu și rapid. Pasează avocado cu ajutorul unei furculițe, adaugă o lg-iță suc de lămâie/lime și potrivește de sare/piper. Opțional poți adăuga fulgi de chilli.

6

Taie castraveții rondele.

7

Taie ceapa roșie felii subțiri, ca să obții inele.

8

Taie varza roșie fidelută. Adaugă o lg-iță suc de lămâie/lime, sare/piper după gust.

9

Taie roșia felii subțiri.

10

Pregătește chiflele. Taie chifla în jumate și rumenește-o puțin la interior, pe o tigaie grill încinsă și unsă cu puțin ulei de măsline.

11

Asamblează burgerul după preferințe. Eu am pus maioneză, castraveți murați, ceapă roșie, varză roșie, Jackfruit, 1 felie de roșie și pe capac am pus guacamole.

12

Dă năvală, dar savurează-l, nu mânca pe repede înainte.

13

Poftă mare 🙂

Notes

*Eu am găsit Jackfruit natur într-un magazin dm. Este vegan, gluten free și bio. **Chifle am luat din Mega Image și din Lidl. Mi-au plăcut mai mult cele din Mega pentru că sunt mai mari și mai gustoase.

 

PIZZA cu legume și tofu

 

Mâna sus cui îi place PIZZA!

 

  Pentru că suntem în Postul Crăciunului și să poftești este considerat a fi tot un păcat, eu m-am gândit că această rețetă de pizza salvează chiar și cele mai gurmande persoane.  Dacă m-a ”salvat” pe mine de pofta teribilă de pizza, făcută așa ca la mama ei, siiigur vă salvează și pe voi. 

Când zic ”pizza făcută ca la mama ei”, mă refer la Italia, mai exact la Roma unde pot spune că am mâncat cea mai bună pizza. Cutreierând străduțele la pas, am descoperit multe locuri cu afaceri mici, de familie, unde pizza ajungea pe masă cât ai zice”pizza” și-ți dispărea din farfurie la fel de repede. Italienii o pregătesc în 2 secunde și 3 mișcări, fără să folosească foarte multe ingrediente și la cât este de apetisantă, o înghiți nemestecat. Cred că aș defini pizza ca fiind un preparat simplu dar wow, care

creează dependență!

  În România, singura pizza care mi-a plăcut cândva, a fost de la Pizza Hut. Exista la un moment dat în meniul lor o pizza care avea un blat cu margini umplute cu cremă de brânză, pe care o mâncam cu mare poftă. Până când am comandat-o acasă. Venise fierbinte și arăta minunat. Însă n-am mâncat-o pe toată și-am păstrat câteva felii cu gândul că le mănânc mai târziu. După ce am reîncălzit-o la cuptorul cu microunde, m-am oprit când am vrut să

mușc din ea, pentru că era pietroi. 

Nu comentez…! Acum prefer de o mie de ori pizza făcută în casă. 

Este prima dată când încerc să fac pizza în casă și recunosc că la început aluatul mi-a dat puține emoții.

Însă nu l-am luat pe ”nu știu” în brațe. Am căutat rețete și am adaptat tot ce am găsit după placul meu și cu puțin ajutor de la magicul meu super-roboțel, Thermomix cu care am frământat aluatul. Astfel am gătit această frumusețe, pe care am decorat-o apoi cu multă dragoste, iar rezultatul poate fi văzut în imagini și pus în aplicare de voi, pentru că m-am decis să vă divulg rețeta 🙂

  Data viitoare mi-am propus să fac o pizza cu mai puține ingrediente. Și dacă voi reuși să pregătesc una cu maia, vă arăt aici rezultatul.

 

Să aveți poftă 🙂

 

 

 

PIZZA cu legume și tofu - de post/vegan

Print Recipe
By Serves: 1-2 persoane Prep Time: 15-20 min Cooking Time: 20-30 minute

Ingredients

  • Aluat: *250 g făină integrală(sau 250 g făină albă sau 150g făină albă-100 g făină integrală/dupa preferințe) *1 lg-iță sare roz de Himalaya(sau sare de mare) *7 g de drojdie proaspătă(sau drojdie uscată; de preferat maia, pentru cine are răbdare să o facă in casă) *1 lg-iță de zahăr brut din trestie de zahăr(opțional ) *135g apă(dacă mai este nevoie de apă, mai adaugi treptat) *2 lg ulei de măsline(sau ulei de floarea soarelui) *1 lg de mălai amestecat cu 1 lg de făină(necesare cand intind aluatul).
  • Sos roșu: *1 cutie cu pulpă de roșii cuburi *1 ardei capia(opțional) *1 cătel de usturoi *2 lg ulei de măsline(sau ulei de floarea soarelui) *1 lg-iță sare roz de Himalaya(sau sare de mare) *1 lg de miere *1 lg mix de condimente pentru pizza(sau 1 lg-iță oregano *1 lg-iță busuioc)
  • Topping: *1-2 ciuperci(tăiate felii subțiri) *5-6 măsline(fără sâmburi, tăiate în jumătate) *1 lg de porumb(la conservă sau congelat) *5-6 felii de dovlecel(tăiat în jumate, apoi felii subțiri) *jumătate de ardei capia(tăiat în jumate, apoi fâșii subțiri) *2-3 lg de tofu afumat(sau clasic, tăiat cubulețe mici) *5-6 frunze de busuioc proaspăt(eu am în ghiveci) *2-3 lg de cașcaval vegan(dat pe răzătoare; opțional/mie nu-mi place sau 1 lg fulgi de drojdie inactivă ) *2-3 lg ulei de masline *1 lg-iță oregano

Instructions

1

1. Pregătește blatul. Pune în robotul Thermomix 35 g apă, drojdia, zahărul și încălzește 2min/37*C/viteza 2.

2

2. Între timp, pregătește un bol(sau un castron înalt) uns cu ulei de măsline(sau ulei de floarea soarelui).

3

3. Adaugă în robot restul de 100 g apă, făină, sare, ulei și frământă 1min/30sec(completează cu apă călduță în cazul în care crezi că mai este necesar).

4

4. Transferă aluatul în bolul pregătit, pune un prosop de bucătărie deasupra și lasă-l într-un loc călduț pentru aproximativ 30 de minute, cât să crească(să-și dubleze volumul). Dă drumul la cuptor și lasă bolul pe aragaz.

5

5. Pregătește sosul. Pune în robotul Thermomix toate ingredientele necesare pentru sos. Blend pentru 1min/viteza 5-10. Apoi sotează pentru 10min/100*C/funcția de amestecare.

6

6. Pregătește ingredientele pentru topping.

7

7. Pregătește tava în care faci pizza(eu am o tavă rotundă cu găuri, specială pentru pizza). Pune hârtie de copt pe tavă.

8

8. Pe o suprafață presărată cu un amestec din făină și mălai, cu ajutorul unui făcăleț, întinde aluatul, apoi așează-l în tava pregătită pentru copt.

9

Cu ajutorul unei furculițe, înțeapă aluatul din loc în loc.

10

9. Toarnă sos de roșii, cât să acoperi tot aluatul(5-6 lg).

11

10. Adaugă ingredientele pentru topping: ciuperci, dovlecel, ardei capia, măsline, porumb. Așează-le pe blat cum îți place.

12

11. Stropește pizza cu ulei de măsline și presară oregano.

13

12. Dă pizza la cuptor timp de 15-20min/200*C.

14

13. Scoate pizza din cuptor și presară deasupra bucăți de tofu(și opțional cașcaval vegan sau fulgi de drojdie inactivă). Mai pune în cuptor pentru maxim 10min.

15

14. Când este gata, presară deasupra frunzele de busuioc și porționează pizza după preferințe.

16

15. Poți servi cu sosul rămas.

Notes

*Dacă nu ai acasă robotul Thermomix, frământă aluatul foarte ușor cu mâna. Amestecă într-un bol încăpător făina cu sarea. Într-un alt vas, amestecă apa călduță, drojdia, zahărul și uleiul de măsline(până se dizolvă drojdia). Încorporează apoi acest lichid în făină și frământă. Să ai la îndemână apă călduță ca să mai adaugi în cazul in care simți că este necesar. **Sosul îl poți mixa cu ajutorul unui blender, apoi îl muți într-o tigaie și-l lași pe aragaz la foc mic cât să fiarbă, între 10-15min. ***Data viitoare eu nu mai adaug cașcaval vegan pentru că nu-mi place cum se face când se topește și în plus nu e nici o variantă prea sănătoasă.

 

           

 

 

Fusilli integrale cu sos de avocado

 

Ah, PASTE!

Când zic ”paste”, mă gândesc la copilărie, pentru că de mic copil ador pastele.

Îmi amintesc cât de fericită eram atunci când o vedeam pe mama că pregătește paste. Îmi plăcea să stau lângă ea să mă uit cum pregătea aluatul, cum îl modela și arunca cu el în sus mai ceva ca un pizzar experimentat, cum îl tăia fâșii, apoi îl întindea pe o coală albă, apoi lăsa pastele să se usuce.

Acele paste le folosea mama pentru supe și ciorbe. Însă ne pregătea adesea și paste cu diferite sosuri, paste cu legume, paste cu lapte și adorata budincă din paste cu brânză și stafide. Îmi plouă în gură numai când mă gândesc! Acum de fiecare dată când o vizitez pe mama, plec de la ea cu câte un pachet mare de paste făcute în casă.

Mai târziu, prin anii de facultate, mă îndrăgostisem de pastele carbonara. Apoi, după un concediu în Grecia, începusem să ador pastele cu fructe de mare.

Recunosc că eu încă n-am încercat să pregătesc paste în casă, dar mă gândesc serios să fac asta, curând.

Momentan, când am poftă de paste, îmi cumpăr câte 2-3 pungi ca să le am în dulap. Acum prefer varianta de paste integrale, fără gluten, pe care le combin cu diferite sosuri simple și rapide sau cu legume. Aș mânca paste non-stop dacă s-ar putea, însă chiar și în varianta mai sănătoasă, vreau să le consum cu moderație.

 

Rețeta de fusilli cu sos de avocado a fost o inspirație de moment. Mi-am pregătit acest sos cu o zi înainte, ca să-l servesc alături de legume făcute pe grill. Mi-a plăcut atât de mult, încât după ce am terminat de mâncat, voiam să-mi mai pregătesc încă o porție. Însă m-am gândit că poate fi excelent și în alte preparate, așa că l-am pus în plan și pentru ziua următoare. Cum eu ador pastele, ăsta a fost primul meu gând: ”la prânzul de mâine îmi pregătesc paste cu acest sos”.

Zis și făcut! Haideți să vedeți ce ingrediente vă sunt necesare.

Vouă cum vă plac pastele? Ce rețete de paste preferați?

 

 

Dau pupici,

Fusilli integrale cu sos de avocado - de post/vegan

Print Recipe
Serves: 1 pers. Prep Time: 15 min Cooking Time: 15 min

Ingredients

  • Paste: *100 g fusilli integrale(fără gluten) *1 lg-iță sare roz de Himalaya *300 g apă
  • Sos verde: *2 buc avocado *3 căței de usturoi *zeama de la jum. lime(sau lămâie) *4-5 crenguțe de pătrunjel proaspăt *1 lg-iță sare roz de Himalaya
  • *1 lg-iță piper
  • Măsline marinate: *100 g măsline kalamata * 2lg ulei de măsline *zeamă de la jum. de lime(sau lămâie) *1 lg-iță sare roz de Himalaya *1 lg-iță piper
  • *1 lg-iță fulgi de chilli

Instructions

1

1. Fierbe pastele conform cu instrucțiunile de pe ambalaj. Eu le-am fiert 10 min.

2

2. Cât timp fierb pastele, pregătește sosul de avocado.

3

3. Amestecă în robotul de bucătărie toate ingredientele necesare pentru sos. Gustă și potrivește de sare(dacă simți că este necesar).

4

4. După ce au fiert pastele, mută-le într-o sită să se scurgă toată apa din ele.

5

5. În cratița în care au fiert pastele, amestecă-le cu sosul de avocado.

6

6. Așează pastele pe farfurie. Presară deasupra măsline marinate și pătrunjel proaspăt tocat.

Notes

**Măslinele se păstrează foarte bine într-un recipient din sticlă(borcan). De preferat să le lași la marinat peste noapte. ***Înainte să te apuci de gătit, pregătește-ți pe masă toate ingredientele de care ai nevoie. Având totul la îndemână, așa vei găti mai rapid.