Tiramisu cu fructe

Să mănânc sănătos zi de zi este principalul meu focus. Iar pentru asta, sunt într-o continuă căutare, îmi place să testez, să mă joc cu ingredientele în fel și chip și să dau frâu liber imaginației.

Momentele de inspirație vin în momentul în care sunt odihnită, relaxată și atunci când descopăr prin bucătărie ingrediente speciale pe care mi le-am cumpărat la un moment dat cu gândul că voi pregăti ceva gustos.

Așa s-a întâmplat și în cazul acestor fursecuri vegane. Le-am cumpărat de la Ambrozia, singurul loc în care am găsit după câteva căutări prin online fără succes. Desigur că le-am cumpărat cu gândul că voi face tiramisu vegan, însă după ce le-am gustat, mă gândesc să le folosesc și pentru alte rețete.

Cât despre tiramisu vegan, vreau să știți că am mai avut o încercare anul trecut. Atunci am folosit biscuiți de post în loc de fursecuri, iar baza cremei a fost un mascarpone vegan pe care l-am descoperit într-un magazin Profi. Acel tiramisu a avut o consistentă cremoasă și s-a mâncat destul de rapid, însă crema cumpărată lăsa un after-taste făinos și parcă nu m-a convins să o mai cumpăr.

Uitați acum o variantă de tiramisu care este pe placul meu și pe care intenționez să o mai fac atunci când voi pofti. Nu înseamnă însă că aceasta va fi o variantă finală pentru rețeta de tiramisu vegan! Am de gând să mă mai joc cu ingredientele până voi ajunge să vă spun că am pregătit o rețetă perfectă de tiramisu vegan! Pentru mine rețeta perfectă trebuie să aibă un gust care creează depenență.

Vă las rețeta mea să o testați și abia aștept să-mi trimiteți feedback-urile voastre.

 

Cu drag, 

 

Tiramisu cu fructe, vegan cu thermomix

Print Recipe
By Serves: 2pers. Prep Time: 30 min

Ingredients

  • *pișcoturi vegane(Ambrozia)-18buc
  • SIROP(pentru pișcoturi):
  • *esență de rom-1lg *cacao-1lg *lapte de soya-15lg *un praf de scorțișoară *sirop de curmale-1-2lg (după gust).
  • SALATĂ de FRUCTE:
  • *kiwi-1/2 *ananas-1/4 *banană-1buc *căpșuni-5buc.
  • CREMA
  • *cremă de cocos-350g *unt de arahide-1lg *suc de lămâie-1lg *sirop de curmale-2lg *un praf de sare

Instructions

1

Într-un bol din sticlă am amestecat cu un tel toate ingredientele necesare pentru cremă. Am acoperit cu folie transparentă și am lăsat la frigider cât am pregătit restul de ingrediente.

2

Am pregătit salata de fructe: am tăiat mărunt toate fructele și le-am pus la scurs într-o sită.

3

Am pregătit siropul: într-un castron, cu ajutorul unui tel, am amestecat toate ingredientele necesare pentru sirop.

4

Am scos crema de la frigider și am montat porțiile de tiramisu: câte 9 pișcoturi pe două farfurii.

5

Am dat pișcoturile prin sirop(le-am lăsat pt. aprox. 30sec. cât să absoarbă bine lichid) și le-am așezat pe o farfurie: 3 unul lângă altul(pe verticală).

6

Am pus un strat de cremă și salată de fructe.

7

Am repetat procedura cu stratul 2( dar am așezat pișcoturile pe orizontală): 3piscoturi, cremă, salată de fructe.

8

Ultimul strat: 3piscoturi(pe verticală), un strat generos de cremă și cu o sită pentru strecurat ceai, am presărat cacao pe toată suprafața.

9

A se lăsa la frigider 4-5ore înainte de servire sau se poate servi a2-a zi!

Notes

*crema de cocos- am adunat doar partea albă dintr-o cutie de coconut milk 425g-din Lidl; apa care a rămas, o voi folosi când fac smoothie-uri. **laptele de soya necesar pentru sirop, l-am încălzit 1min la cuptorul cu microunde. ***vă sfătuiesc să montați prăjitura folosind mai puține pișcoturi: folosiți doar 6buc și puneți câte 2 pe fiecare strat; iar pentru restul ingredientelor, le puteți înjumătăți pe toate; astfel gătiți porții mai mici. ****cacao se mai poate presăra odată înainte de servire.

                   

Prăjitură cu nuci pecan și prune

Află cum se prepară la Thermomix rețeta vegană de prăjitură cu nuci pecan și prune

Calendaristic, de aproape o lună este toamnă.

Eu mă gândesc la toamnă ca la o zână bună, care ne aduce multe bogății și care ne dăruiește în fiecare an, un superbisim spectacol de culoare.

Mă gândesc la bogăția de legume și fructe pe care o găsesc în toate piețele și la timpul pe care ador să-l petrec în natura colorată aparte, atât de benefic pentru sănătatea fizică și psihică.

Mă bucur în fiecare dimineață de fructele acestui sezon bogat. La prânz, am grijă să-mi pun pe masă o salată colorată și bogată în vitamine, iar seara îmi fac minunatul suc proaspăt stors din legume de sezon. Și pentru că nu poate să treacă o zi fără să mă bucur de un dulce mic, mă folosesc de fructele de sezon ca să-mi pregătesc în casă un dulce sănătos și delicios.

Prăjitura a cărei rețetă vreau să o împărtășesc astăzi cu voi, este aromată, foarte pufoasă și atât de gustoasă încât nu veți reuși să vă opriți la o singură porție. Ce să mai zic de mirosul care va pluti prin toată casa!?

Nucile din compoziție împreună cu zahărul brun, îi dau prăjiturii o aromă de caramel și o îmbracă într-o crustă asemănătoare cu a pricomigdalelor, iar prunele care se contopesc perfect cu prăjitura, sunt ”cireașa de pe tort”.

Și dacă tot am asociat prunele cu cireașa de pe tort, am luat numaidecât  forma rotundă cu fund detașabil, pe care o folosesc atunci când fac tort, am nivelat frumos prăjitura în ea, am lăsat-o să se simtă omagiată și-am ornat-o cu fructul special. I-a stat bine, dar parcă la final am simțit nevoia să-i mai adaug puțină frumusețe, așa că am presărat câțiva fulgi de migdale, care au făcut-o să arate divin.

 

Urmați rețeta mea și vă promit că veți crește vizibil nivelul de endorfine din creier, iar sănătatea voastră va avea de câștigat. Însă vă rog să vă rezumați totuși la o singură porție.

 

O săptămână dulce tuturor,

Prăjitură cu nuci pecan și prune, de post/vegan făcută la Thermomix

Print Recipe
By Serves: 8-10 pers. Prep Time: 10 minute Cooking Time: 50min

Ingredients

  • *150 g nuci pecan *60 ml ulei de floarea soarelui(presat la rece) *90 g zahăr brun *10 g zahăr vanilinat *170 g făină albă *5 g praf de copt *5 g scorțișoară *2banane *un praf sare roz de Himalaya *10-15 prune *fulgi de migdale

Instructions

1

Am pregătit o formă cu inel detașabil. Am pus foaie de copt iar cu ajutorul unei pensule din silicon, am uns tava cu ulei de floarea soarelui.

2

Am mărunțit în Thermomix nucile pecan: 20sec/viteza5;

3

Am adăugat în bolul de mixare: ulei, zahăr brun, zahăr vanilinat, scorțișoară, făină, praf de copt, banane, un praf de sare. Am frământat 1min/spic;

4

Am turnat compoziția în forma pregătită și am nivelat cu o spatulă din silicon unsă cu ulei;

5

Am ornat cu sferturi de prune și am presărat deasupra un amestec din zahăr brun cu scorțișoară.

6

Am dat la cuptor: 200gradeC/50-60min;

7

Am lăsat-o aproximativ 10min la temperatura camerei. Am presărat fulgi de migdale;

8

Când s-a răcit, am scos-o din formă și am servit.

9

Poftă mare!

Notes

*Prăjitura poate fi făcută în orice formă doriți/aveți. Tava mea are 26 cm. **Puteți folosi nuci românești în locul nucilor pecan. ***În locul făinii albe, puteți folosi făină dietetică/integrală.

 

      

Pancakes cu cocos și fructe congelate

 

Pasiunea mea pentru gătit a apărut în urma aprecierilor celor dragi pentru clătitele pe care le pregăteam cândva, aproape săptămânal. Am pregătit muulte teancuri cu clătite la viața mea și niciodată nu ne-am săturat de ele. Asta se întâmpla pe când ”eram un om normal” :)) și mâncam de toate.

Acum dacă îmi doresc să mănânc doar de post/vegan, să știți că am cam rărit-o și cu dulcele. Însă îmi place foarte mult să pregătesc ceva dulce în casă, măcar o dată pe săptămână, așa ca să fie acolo.

Veți vedea că aici pe blog, majoritatea rețetelor pe care le pregătesc, sunt rețete clasice pe care le-am adaptat în felul meu la stilul de viață actual.

Așa am gândit și această rețetă pe care am pregătit-o într-o dimineață ploioasă de primăvară, ghidată de dorința logodnicului meu.

Citez: ”Asta e vreme de stat în casă și de mâncat clătite cu dulceață!” 🙂

Și-acum probabil vă spuneți că e tare norocos să mă aibă, hehe, este, este. Dar știți ceva, eu nu vreau să păstrez aceste bunătăți doar pentru noi, așa că vreau să vă împărtășesc și vouă rețeta.

Așadar, scriu numaidecât ingredientele necesare, voi dați fuguța la market să procurați tot ce vă trebuie și promit că veți avea un weekend dulce și răsfățat.

 

Un weekend plin de bucurii și frumos în suflet,

Pancakes cu cocos și fructe congelate

Print Recipe
By Serves: 10-11buc. Prep Time: 15min. Cooking Time: 30min.

Ingredients

  • Compoziția: *150g făină albă *10g praf de copt *10g zahăr din trestie *250ml lapte de migdale(Ecomil) *10ml ulei de floarea soarelui *5ml suc de lămâie *un praf de sare(roz de Himalaya), 5ml esență de vanilie(optional).
  • Sirop: *25ml apă *200g afine și zmeură(congelate) *50ml sirop de arțar;
  • Frișcă de cocos: *200ml coconut milk(Vitasia) *5g zahăr pudră vanilat;
  • *fulgi de cocos și afine/zmeură pentru decor.

Instructions

1

Am amestecat în Thermomix toate ingredientele necesare pentru compoziție.

2

Una bucată tigaie, una bucată pensulă din silicon! Am uns tigaia cu puțin ulei.

3

Cu un polonic mic, cu mișcări circulare, am turnat în tigaie compoziția de clătite și am rumenit pe amble părți.

4

Am pregătit frișca de cocos. Am amestecat în Thermomix partea solidă dintr-o cutie cu lapte de cocos, cu zahăr pudră. Am lăsat la frigider.

5

Am pregătit sosul. Am amestecat în Thermomix fructele înghețate, apa și siropul. Am strecurat printr-o sită, iar siropul rezultat l-am pus înapoi în Thermomix. Am fiert 10min/viteza1/120gradeC.

6

Am turnat siropul fierbinte peste clătite, am pus crema de cocos, fructele înghețate și am presărat fulgi de cocos.

Notes

*Cine nu are acasă Thermomix, poate amesteca cu un tel toate ingredientele necesare pentru compoziție, într-un bol încăpător. Sau vă puteți folosi de un robot de bucătărie. *Frișca poate fi făcută cu un tel sau cu ajutorul unui mixer. *Fructele pentru sirop pot fi mărunțite într-un robot. Se strecoară printr-o sită, se transferă siropul rezultat într-o cratiță și se lasă pe foc până ajunge la punctul de fierbere. *Zahăr din trestie de zahăr am avut, însă voi folosiți de care aveți(dacă-l puteți evita pe cel alb, ar fi minunat pentru sănătatea voastră). *Laptele de migdale pe care l-am folosit, era fără zahăr adăugat. Voi folosiți de care aveți/gășiți/vă place. *Sare folosiți de care aveți(dacă o puteți evita pe cea iodata, ar fi minunat pentru sănătatea voastră). *Dacă aveți, folosiți afine și zmeură proaspete. Va ieși un sos puțin mai gros și mai delicios. *Sirop folosiți de care aveți/gășiți/vă place(ex: agave, curmale, etc.). *Lapte de cocos am găsit la Lidl-Vitasia, însă voi folosiți de care aveți/găsiți/vă place. *Dacă preferați frișca mai dulce, folosiți 10g de zahăr pudră.

        

Brownie cu mere, banane și nuci

Dacă o prăjitură are și aspect și gust, ești un bucătar de nota 10 plus.

 

Eu să vă spun sincer, când vreau să încerc o prăjitură, prima dată sunt atrasă de aspect. Dacă nu-mi place cum arată, poate să fie cea mai bună prăjitură din lume. Pentru mine contează mult aspectul și sper că ați observat deja asta la rețetele mele.

Spre exemplu, la această prăjitură, primul impact a fost o reacție de tipul: ”wow”, iar după degustare, i-am dat și notă de trecere.

Îmi place foarte mult consistența pe care o are, miroase tare bine în toată casă, are un gust foarte bun și este foarte sățioasă.

O puteți face și voi acasă, dacă vă doriți să aveți zilnic la îndemână o gustare sănătoasă și delicioasă.

Când v-ați propus s-o încercați? 🙂

 

Cu drag,

Brownie cu mere, banane și nuci - de post/vegan

Print Recipe
Serves: 8-10 pers. Prep Time: 20 min Cooking Time: 45 min.

Ingredients

  • Ingrediente solide: *150g făină *100g zahăr din trestie de zahăr *2 pliculețe/16g zahăr vanilat *20g cacao *15g fulgi de cocos *15g miez de nucă *1lg-iță/10g praf de copt *4mere mici *1banană
  • Ingrediente lichide: *1lg/10g esență de vanilie *40ml ulei de floarea soarelui
  • Glazura de ciocolată: *5lg zahăr pudră *2lg cacao *5lg ulei de cocos/floarea soarelui *5lg apă *1/2lg-iță esența preferată(vanilie/rom)
  • Decor: fulgi de cocos

Instructions

1

Pregătește-ți două castroane mari. Într-unul amestecă ingredientele solide, în altul ingredientele lichide.

2

Curăță merele de coajă și dă-le pe răzătoare.

3

Pisează banana cu ajutorul unei furculițe.

4

Amestecă fructele într-un singur vas. Adaugă uleiul și esența de vanilie.

5

În alt vas, amestecă ingredientele solide: făină, zahăr din sfeclă roșie, zahăr vanilat, cacao, fulgi de cocos, miez de nucă pisat, praf de copt.

6

Adaugă treptat ingredientele solide peste ingredientele lichide.

7

Pregătește o tavă, pe care ai pus hârtie de copt.

8

Toarnă compoziția în tavă și dă-o la cuptor pentru aproximativ 45/50 de minute, la temperatura de 180°C. Dacă trece testul scobitorii, este gata.

9

Lasă prăjitura să se răcească și pregătește glazura.

10

Amestecă zahărul cu cacaoa. Pune acest amestec într-o cratiță împreună cu apa și lasă la foc mic până capătă o consistentă ca de smântână. Amestecă constant! Adaugă uleiul și esența preferată, apoi oprește focul și lasă crema să se răcească puțin.

11

Adaugă glazura peste prăjitură și presară fulgi de cocos(opțional).

Notes

ATENȚIE! Când se răcește, prăjitura se mai lasă puțin, este normal. Să nu te sperii că nu ți-a ieșit. *Pregătește-ți pe masa de lucru toate ingredientele necesare. **Uleiul poate fi de floarea soarelui, de cocos sau de care îți place. ***Esența poate fi de vanilie, de rom sau de care preferi. ****Eu am avut zahăr din sfeclă roșie, dar tu poți folosi de care preferi. *****Tava mea a fost de 24cm lungime/21cm lățime. ******Timpul de coacere diferă în funcție de cuptor, electric/pe gaz. La mine a fost gata în 50 de minute. *******Prăjitura se poate servi simplă sau cu glazură. Glazura poate fi de ciocolată, gem, frișcă vegetală, etc. Fă-o cum îți place. Pofta mare.

Coșulețe din ovăz

 

Pentru că vreau să am o dietă echilibrată, îmi gândesc mesele cu câteva zile în avans sau soluția cea mai simplă ca să mănânc sănătos, este să-mi umplu frigiderul și dulapurile doar cu alimente proaspete  și sănătoase. Așa evit mâncatul haotic iar când intru în bucătărie, nu găsesc tentații nesănătoase care să mă ispitească.

Până am ales să-mi schimb stilul de viață, aș putea spune că nu mesele principale erau așa o mare problemă(cu mici excepții ce-i drept, …cunoașteți momentul ăla în care vă spuneți ”e weekend, pot să mănânc tot ce poftesc: pizza, paste, burgeri…etc”?!). Eu așa făceam și toate eforturile mele din cursul săptămânii  să nu mănânc ”prostii”, se duceau pe apa sâmbetei în cele 2 zile de weekend în care aveam ”răsfăț” dimi, la prânz și seara.

Dar, să revin la partea cea mai problematică: pofta de alimente dulci! Și ce poftă. Aș fi mâncat non-stop: felii de tort, cupcakes, nutella, înghețată… și lista este foaaarte lungă. Se mai regăsește cineva  în situația asta?

Trebuia să-mi redresez comportamentul. Așa NU!

Îmi place foarte mult să gătesc și îmi place să mănânc în egală măsură. Însă mă descurc de minune și atunci când pregătesc doar rețete sănătoase. Și vă zic foarte sincer că mâncarea nesănătoasă începe ușor-ușor să fie de domeniul trecutului, în special dulcele.

Păi să vă zic ce minunății delicioase am gătit și să vă  arăt ce poze  superbe am făcut cu ele.

   

Baza este un coșuleț făcut din ovăz cu banane proaspete, scorțișoară, esență de vanilie(raw) și sirop de artar/agave/curmale(de care preferati). Iar umplutura este diversă: iaurt de soya clasic, iaurt de soya cu fructe de pădure, unt de arahide, ciocolată vegană , fructe proaspete( banane, zmeură, afine), afine congelate, piersică din compot, fulgi de migdale și nuci. 

Eu ador ovăzul și scorțișoara, motiv pentru care nu-mi lipsesc vreodată din casă. Iar combinația asta este printre preferatele mele. Aș putea spune că este o gustare ideală pentru după amiază sau se poate servi chiar și la micul dejun, ca să te încarci cu fericire și cu super energie pentru toată ziua. Baza se face ușor și foarte rapid iar umplutura o puteți diversifica după bunul plac. Sunt moi, delicioase, sățioase! Un dulce sănătos care va fi o încântare și pentru cei mici.

Abia așteptați rețeta, știu, v-o scriu imediat!

Aștept și eu feedback-ul vostru dacă testați rețeta asta. Sunt curioasă dacă va fi o încântare și pentru voi 🙂

 

Zile dulci,

     

Coșulețe din ovăz - de post/vegan

Print Recipe
By Serves: 12-15 buc Prep Time: 10min Cooking Time: 15min

Ingredients

  • Baza: *2 banane(proaspete) *1 lg sirop(artar/agave/curmale) *1 lg-iță extract de vanilie(raw) *1 lg-iță scorțișoară *1 cană jum. fulgi de ovăz
  • Umplutura : *iaurt vegan Joya(clasic/fructe de pădure) *unt de arahide *ciocolată vegană *fructe proaspete(zmeură/afine) *afine congelate *piersică din compot *fulgi de migdale *nuci
  • Ulei de cocos(pentru uns tava)
  • ***umplutura poate fi la libera alegere! umple coșulețele cu ce-ți place(salată de fructe,dulceață,nuci,cremă de ciocolată, cremă de brânză, înghețată...etc.)

Instructions

1

1. Pornește cuptorul și setează-l la 200 grade C.

2

2. Pregătește o formă de copt brioșe(eu am o formă pt. copt 12 brioșe). Cu ajutorul unei pensule, unge tava cu ulei de cocos.

3

3. Într-un bol, amestecă ingredientele pentru bază: mărunțește bananele cu o furculiță, apoi adaugă peste ele restul de ingrediente.

4

4. Umple fiecare formă cu 1 lingură de compoziție.

5

5. Umezește-ți mâinile cu puțină apă și formează din compoziție, în fiecare formă, câte un coșuleț. Ca să fie moale și să arate bine, coșulețul trebuie să-l formezi cu degetele, subțire și uniform.

6

6. Dai la cuptor pentru aprox. 10-15 min max(poți să verifici după 10 min dacă s-au rumenit puțin și dacă crezi că e nevoie să le mai lași, max 5 min e suficient).

7

7. Scoți coșulețele pe un platou și le umpli după bunul plac.

Notes

Ca să-ți fie ușor, pe lângă ingrediente, pregătește-ți pe masă toate ustensilele de care ai nevoie pt. rețetă! Ustensile: formă de copt brioșe, un bol mare, o furculiță, o pensulă din silicon, o lingură, o cană cu apă(în care să-ți umezești mâinile când formezi coșulețele în fiecare formă).